Wallensteinpalasset

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Wallensteinpalasset.
Foto: Frode Inge Helland

Wallensteinpalasset er en adelsresidens i Praha, Tsjekkia, bygget i 1624 - 1630 av condottiere Albrecht Eusebius von Wallenstein. Det er det første barokkpalasset i Praha beliggende på Lillesiden nær elven Vltava (Moldau) som renner gjennom byen.

Bygningene

Wallensteinpalasset.
Foto: Frode Inge Helland

De opprinnelige deler av bygget kombinerer elementer av senrenessanse med den nye trenden i barokken. Innvendig er den store Riddersalen løftet over to etasjer og er kunstig forstørret ved hjelp av speilvinduer. Freskene i taket er utfødt av Baccio del Bianco og fremstiller Abrecht Wallenstein som krigsguden Mars på en seiersstridsvogn.
Palasset ble rikt utstyrt med tepper, billedtepper og møbler som ble importert spesielt fra Italia. Av alt dette er nesten ingenting tilbake fordi det aller meste ble ført til Sverige som krigsbytte.

En suite på tre rom er tilknyttet Riddersalen og er utsmykket med kopier av flamske billedtepper. Wallensteins eget arbeidsværelse, audiensværelset, og den astronomisk-astrologiske entreen er dominert av de store freskene i taket. På nordsiden er et kapell som reiser seg i palassets fulle høyde. Det er utsmykket med bilder i stukk som viser scener fra St. livet til Wenceslas.
De ansvarlige for byggearbeidene var berømte mestere, alle av ialiensk opprinnelse: Giovanni Pierroni, Andrea Spessa, Nicolo Sebregoni m. fl. Baccio del Bianco (født i Firenze 1604, død i Madrid 1656) er blant blant de kunstnere som bidro til den overdådige utsmykkingen av palasset.
Andrea Spezza rakk nesten å fullføre alle de planlagte bygningene før han døde i 1628. Byggearbeidene ble i 1630 fullført av hans etterfølger Nicollo Sebregondi.

Hageanlegget

Sala Terrena. Bronseskulpturer (kopier) av Adrian de Vries.
Foto: Frode Inge Helland

Det kanskje mest slående trekk ved anlegget er Sala Terrena som åpner seg mot hageanlegget med tre store rundbuer som avgrenser det åpne rommet mot hagen. Selve sceneromet er overdådig dekorert med søyler og gesimser i stukk og fresker på vegger og i tak.

I hagen står kopier av bronseskulpturer av Adrian de Vries. Originalene ble tatt som krigsbytte av svenskene i 1648 og befinner seg i dag i Skokloster slott utenfor Stockholm.

Historie

Albert von Wallenstein tilbragte bare 12 måneder i palasset før han i 1634 ble tatt av dage for høyforræderi i Cheb på keiserens ordre. Palasset forble i Wallensteinfamilien eie til 1945. Siden da har det til hørt den Tsjekkoslovakiske staten . I dag erpalasset sete for senatet i Republikken Tsjekkia.

Hageanlegget reetablert i 1955.

Billedgalleri

Eksterne lenker

Prague.net