Waisenhuset i Trondheim

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Waisenhuset i Trondheim er en institusjon og bygning som ligger Kongsgårdsgata 2 i Midtbyen i Trondheim, rett ved siden av Vestfronten på Nidarosdomen. Waisenhuset (Waisen, som på tysk betyr foreldreløs) er en av Trondheims eldste sosiale institusjoner, og allerede fra 1732 hadde foreldreløse barn både skoleplass og boplass i bygningsmassen fra 1762.

Historie

Waisenhuset i Trondheim ble opprettet som en av byens milde stiftelser allerede i 1635. Denne led for øvrig under dårlig økonomi helt til Thomas Angell testamenterte en del av sin formue til Waisenhuset i 1762. Den nåværende bygningen ble oppført i perioden 1771-1772 med Heinrich Kühnemann som arkitekt, og er en to-etasjers hovedbygning i vinkel mot sørvest med to uthus mot nord som sammen skaper et gårdsrom.

Uthuset nærmest Kongsgårdsgata ble ombygget til boligformål av arkitekt Wilhelm Swensen i 1949. Hovedbygningen ble ombygget senest i 1930, men fikk beholde sitt eksteriør med preg av rokokko. Fasaden mot Prinsens gate var opprinnelig skjult av et annet uthus, men kom til syne igjen (og fikk installert vinduer) på 1950-tallet da det meste av omkringliggende uthus ble revet. Leder for denne ombyggingen var arkitekt Herman Krag. Bygningen inneholder i dag kontorer for både domprosten, sognepresten og ansatte ved Nidaros domkirke.

Litteratur

  • Trondhjems Arkitekturforening, red. Helge Solberg, Arkitektur i 1000 år – Arkitekturguide for Trondheim s. 73. Tapir Utrykk, Trondheim 2009. ISBN 978-82-995433-1-6

Eksterne lenker