Erkeengelen Uriel

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Uriel)
Hopp til: navigasjon, søk
Erkeengelen Uriel
Arch-Uriel.jpg
Erkeengel
Dåpsnavn: 
Festdag:  20. april
Se også:  Ekstern biografi
I kunsten:  Uriel bærer et sverd og trykker det til sitt bryst, mens han under sin venstre fot kveler en flamme


Uriel (אוּרִיאֵל, hebraisk «Guds flamme» eller «Guds lys», Auriel/Oriel) er i henhold til den rabbanittiske tradisjonen og noen kristne tradisjoner en av erkeengel.

Historie

Uriel nevnes første gangen på 100-tallet e.Kr. i en apokryfisk bok som har fått navnet «Esras Apokalypse» eller «Fjerde Esra» hvor det fortelles at Uriel har blitt sendt til jorden for å gi Esra åpenbarelser. Hans attributt er en pergamentsrull eller en bok. Hans navn kan være analogt til Uriah. I apokryptisk, kabbalistisk og okkulte verk har Uriel vært likestilt eller sammenblandet med flere andre navn. Et eksempel på et annet navn er Sandalfon.

De engler som nevnes i eldre bøker i den hebraiske bibel er uten navn. Faktisk har rabbi Simeon ben Lakish av Tiberias (230-270) hevdet at alle navnene på englene var noe som jødene brakt med seg fra Babylon, og noen moderne tenkere har tendert til å være enig. Zoroastrismen er en tidlig religion som gjør bruk av fenomenet erkengler. Av de syv erkeenglene i judaismen etter eksilet er det kun tre, Gabriel, Mikael og Rafael som nevnes med navn i de skrifter som over tid ble kanonisert.

Beskrivelse

Uriel er kjent som den frelsende erkeengel. Han står med et brennende sverd ved inngangen til det tapte Eden. Hans symbol er en åpen hånd som holder en flamme som han tilbyr som kjærlighetens flamme til alle sjeler.

I teosofisk terminologi jobber Uriel og hans guddommelig feminine medhjelper, Aurora, med et lys av purpur og gull, den såkalte sjette stråle. Denne strålens kvaliteter er tjeneste og presteskap, fred, vennskap, oppstandelse og guddommelig dømming av alt som er ondt.

Uriel og Aurora øker fred og vennskap når de blir påkalt. Trenger man hjelp til å løse en krangel eller skape større vennskap mellom mennesker, ønsker de å hjelpe, de benyttes guddommeligheten som blir båret av denne strålen.

Erkeengler

Eksterne lenker