Undermaling

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Undermaling er en maleteknikk som går ut på å male en ensfarget representasjon av det ferdige bildet før de fulle fargene blir påført.

Hensikt

Hensikten er å bestemme komposisjonen, gi volum og substans til formene, fordele lys og skygge for å kunne gi en naturlig og overbevisende fremstilling av belysningen. Undermalingsteknikken letter i betydelig grad realiseringen av velbalanserte komposisjoner, nøyaktig gjengivelse av lys og raffinert fargegjengivelse.
Undermaling var ikke bare en økonomisk og hurtig måte å visualisere og bygge opp komposisjonen. Den hjalp også kunstneren til å skape en rekke optiske effekter som ikke kan oppnås direkte med farger.

Farger

Til undermaling brukte man i alminnelighet varme jordfarger på nøytralgrå malegrunn. Det ble ofte benyttet rå umbra, tidvis bandet med sort. Kjølige grå malegrunner ble også brukt. I Leonardo da Vinci’s Tilbedelsen av de vise menn er både den første skissen og forskjellige stadier i undermalingen klart synlig. Rubens brukte hvitt til å heve høylysene i undermalingen. På denne måten kunne kunstneren, med et minimum av innsats gi et visuelt uttrykk for helheten i den billemessige ideen i det ferdige bildet. Han kunne oppdage uheldige partier i bildet og foreta korrigeringer enkelt og hurtig.
Det er selvsagt mye lettere å foreta endringer i bilder med få og nøytrale toner, enn et motiv i fulle farger og komplekse fargeblandinger. Til og med store deler av lerretet kunne enkelt gjøres lysere eller mørkere etter ønske.

Ulik praksis

Graden av ferdigstilling og presisjon i toneskalaen varierte fra skole til skole og fra maler til maler. Man kjenner til at Rembrandt og Rubens benyttet undermaling på en svært effektiv måte. Man antar at mange malere hadde flere undermalinger hengende i atelieret i påvente av interesserte kunder, før de fullførte dem med fulle farger og detaljer.

I moderne tid er undermalingsteknikken mer eller mindre gått ut av bruk. På 1900-tallet ble det vanlig å male direkte med fulle farger på ferdigpreparerte, hvite lerreter, stort sett bare med en lett skisse på underlaget.

Blant dagens malere er derfor bruken og teknikken i bruken av undermaling ikke fullt ut forstått.

Eksterne lenker

Vermeer. Eng