Trompe l'oeil

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Andrea Pozzos takmaleri i St. Ignazio-kirken i Roma viser et mylder av skikkelser og oppadstrebende søyler. Disse er formet som en anamorfose på et flatt tak, det vil si med et perspektiv som må sees fra et bestemt punkt for at betrakteren skal oppnå den riktige illusjonen. Særlig den malte arktitekturen er eksempler på trompe-l´oeil.

Trompe l'oeil, også skrevet trompe-l'œil, trompe-l´oeil, (dannet fra fransk trompe, «bedra», og oeil, «øye», uttales «tråmp-løy»), illusjonsmaling eller illusjonsmaleri er en malestil der noe er framstilt så naturtro at betrakteren skal tro det er virkelig. Stilen kjennetegnes av en realistisk tredimensjonal effekt og gjenstander eller figurer i naturlig størrelse. Tromp l'oeil kan også brukes om et maleri med en slik effekt. Teknikken er brukt i malerkunsten, dekor- og teatermaling i form av mindre staffelimalerier, store freskoarbeider, fasadekorasjoner og materialimitasjoner.

Historikk og bruk

Forsøket på å lage så virkelighetsnære bilder som mulig og lure øyet begynte allerede i antikken, kjent for eksempel gjennom historien om grekeren Timanthes og veggmalerier i Pompeii. Uttrykket ble særlig populært i Europa fra midten av 1400-tallet. Stilen og begrepet nådde høydepunktet i barokken, da malekunst, fargeteknikker og perspektivlære var utviklet slik at en kunne male slik at bildet ble til forveksling likt naturen eller tingen i seg selv. Teknikken egnet seg best til vegg- og takmaling, der en tilskuer under rette lysforhold kunne stå på et bestemt sted i rommet og være ute av stand til å si om søyler og dører var ekte eller bare malt på. Taket fortsatte ofte opp i en himmel som enten hadde «ekte» skyer, eller var befolket med engler og eroter.

Teknikkene er fortsatt i bruk. Noen steder i utlandet ser man fra gaten, par som står på hver sin balkong og snakker sammen, gjerne over to etasjer. Man må enten se dem på feil årstid eller se svært nøye etter før en ser at de er malt på.

Trompe l'oeil var den vanligste måten å ferdiggjøre kulisser og scenedekorasjoner på i klassisk teater. I nyere tid er dette ofte gjort på andre måter, der publikum selv må forestille seg hva scenografien eventuelt skal forestille.

Trompe-l'oeil kunstnere

Gamle mestere

Kunstnere fra 1800- og 1900-tallet

Samtidskunstnere

Se også

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Trompe l'oeil.