Trøndelagstur 2011

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Drifstleder Ingebrigt Fallmyr, Statsbyggs hjelpsomme og kunnskapsrike representant på Austrått.
Foto: Frode Inge Helland

Den 17. august åpnet det seg en mulighet for undertegnede til å legge veien om Fosen-landet via Austrått, Reinskloster, Rein kirke og Hornemanns bibliotek etter et fire dagers opphold på Biologisk stasjon i Slettvika i Agdenes.
Det lot seg ikke gjøre å komme igjennom til Austrått på telefon, men en telefon til Brekstad gjorde det klart at Austrått var åpen hele dagen. Ankom med fergen på Brekstad onsdag tidlig formiddag. Regnet hang tungt over det lave, småkuperte landskapet. Austrått viste seg stengt. Siste åpningsdag var søndag, noen få dager før. Ikke lett å trenge inn i en borg, ikke engang i fredstid. Det var ikke mulig å komme i kontakt med noen på innsiden - om det da var noen der overhode.
En hjelpsom nabo på Opphaug kom i telefonkontakt med Ingebrigt Fallmyr som befant seg i borgen. Det var ikke nei i hans munn. Han kom straks ut, åpnet, viste meg rundt i Hovedbygningen. Fallmyr røpet omfattende og detaljerte kunnskaper om Bygningen, inventaret og historien som gjorde omvisningen til en opplevelse.
Dessverre gjorde det tunge regnværet fotograferingen utendørs til et vanskelig foretagende.

Reinskloster foregikk det restaureringsarbeider. Tildekking og stillaser gjorde at den sydlige delen av muren var lite tilgjengelig for fotografering.
Det var heller ikke folk til stede i hovedhuset, så Hornemanns bibliotek kunne ikke besøkes. Det inneholder en stor samling av meget gamle og verdifulle bøker, et omfattende anegalleri og godsets adelspatent.

Rein kirke er en rekonstruksjon fra 1932, men gir et godt bilde av hvordan den gamle kirken har sett ut. Så får en glede seg over muligheten som denne ruten åpnet i stedet for å ergre seg over at den kunne vært bedre planlagt.

Ved å legge hjemveien fra Trondheim over Oppdal og Sunndalsøra fikk jeg med meg Gammeltunet Hanshus i Soknedal. Alt i alt ble denne uventede og ikke-planlagte turen litt av en bonus - og den er på ingen måte til hinder for å gjøre turen om igjen etter bedre forberedelser.

Besøkte steder:

Deltager: Frode Inge Helland