Strandsiden (Bergen)

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over strøket Strandsiden

Strandsidens grense går i nord opp fra Nykirkeallmenningen langs Nordnes` grense til Haugeveien, så sørover Haugeveien, Klosteret til Østre Murallmenningen, ned denne til Murhvelvingen, så Strandgaten rett sør til Strandhjørnet og Vågsbunnens grense, videre langs Vågens strandlinje og tilbake til Nykirkeallmenningen.

Historie

I middelalderen var Strandsiden betegnelsen for omtrent det området som er beskrevet nedenfor. Langs hele Strandsiden lå det tidligere sjøhus på stolper og bolverk ut i sjøen, med hoper imellom for effektiv lossing og lasting fra båt. Her fantes det altså ikke en sammenhengende kaifront slik det var på Bryggen.

Etter en større brann i 1901 ble C. Sundts gate regulert inn og bebyggelsen endret karakter til større murgårder. Eksplosjonsulykken i 1944 raserte store deler av bebyggelsen ut mot Vågen. Etter hvert har Vågen blitt utfylt og større kaier har blitt anlagt. Strandsiden omfatter også de tradisjonsrike trehusområdene langs Strandgaten og opp mot Klosteret og Haugeveien. Strandgaten var alt fra 1600-tallet og helt til 1938, da Sundt & Co flyttet til Torgallmenningen, byens viktigste handlegate.

Bilder

Litteratur

  • Strøk: BKSAKNR.200107583/24

Eksterne lenker
Bergen komm.png Denne artikkelen er
en del av prosjekt Strøk i Bergen.