Erkeengelen Mikael

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra St. Mikael)
Hopp til: navigasjon, søk
Erkeengelen Mikael
Roeldal kirke 3.jpg
Erkeengel
Dåpsnavn: 
Festdag:  29. september
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  skytshelgen for Den katolske Kirke, Brussel; for de syke, kurerer, kolonialhandlere, ansatte på supermarkeder, apotekere, bakere, bankansatte (1958), dreiere, glassmestre, malere, radiomekanikere, radiologer, radioterapeuter, skreddere, forgyllere, bly- og tinnstøpere, veiere, vognmakere, soldater og riddere, fallskjermjegere, Mikael-ordenen, kirkegårder, sjelene, de døde; ved dødsfare; mot pest; ved militære slag; mot fristelser; mot torden og uvær, mot truende storm til sjøs
I kunsten:  som sjeleveier med en vekt, eller med et spyd eller sverd som det ondes bekjemper, gjerne i form av en drage


Erkeengelen Mikael er den eneste av englene som bibelen omtaler som erkeengel. Av alle englene som er omtalt i Bibelen så er kun to nevnt ved navn - Mikael og Gabriel.

Mikaels minnedag, Mikkelsmesse, er i den romersk-katolske og den lutherske kirke 29. september. I islam heter han Mikail. Navnet er et populært jødisk navn i persisk tid og senere vanlig personnavn. Eng. form Michael, fr. Michel, sp. Miguel, slaviske språk Mihail.

Steder Mikael er nevnt i bibelen

Erkeengelen Mikael er nevnt følgende steder i Bibelen:

 • Judas 9 - Der omtales han som «erkeengelen Mikael», og det står at han diskuterte med djevelen angående Moses' legeme[1]
 • Daniel 10:13,20 - Da en engel måtte kjempe mot en ond engel, måtte Mikael komme for å hjelpe til[2][3]
 • Daniel 12:1 - Mikael blir omtalt som «han som verner dine landsmenn», altså Daniels landsmenn (israelittene)[4]
 • Åpenbaringen 12:7 - Ordlyden «Mikael og englene hans» viser at han har engler under seg; det står at de gikk til krig mot dragen (djevelen) og hans engler[5]

Erkeengelen

I senjødedommen blir Mikael, nevnt som en av de fire (sju) erkeengler, og han ble regnet som englenes høvding og en særlig beskytter av Israel[6]. Mikael er også omtalt i Dødehavsrullene. Han skulle lede de rettferdige til paradis og forkynne oppstandelsen med hornsignaler og seire i den siste kamp med Satan [7].

Mikael er den eneste som blir kalt «erkeengelen», som betyr «den øverste engel». Dette uttrykket forekommer bare i entall i Bibelen. Enkelte religiøse retninger mener at dette kan tyde på at det bare finnes én som Gud har utvalgt til leder, eller overhode, for hærskaren av engler. Ut i fra det som står Judas 9 og Daniel 12:1 identifiserer mange Mikael med den engelen som ledet israelittene gjennom ødemarken.

I 1. Tessaloniker 4:16 snakkes det om Guds sønn, Jesus Kristus, og der brukes uttrykket «erkeengelen». I Matteus 28:18 sier Jesus selv: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden». Dette gjør at noen kristne retninger, slik som Jehovas vitner, trekker den slutning at engelen Mikael er identisk med Jesus Kristus.

Fremstillinger i kunst

I kirkekunsten er Mikael ofte fremstilt i rustning med sverd, spyd og skjold, utstyrt med vinger, i kamp med en drage eller en demon. Ofte holder han også en skålvekt. Den brukes for å veie sjelene. Mikael er likeens gjerne utstyrt med en trompet. Med den skulle han oppvekke de døde og følge de frelste til paradiset.

Erkeengler

Referanser

 1. Jud 1:9
 2. Dan 10:13
 3. Dan 10:20
 4. Dan 12:10
 5. Åp 12:7
 6. (Dan 10; 12,1; 1 Henok 9,1; 20,5; 40,9)
 7. (Åp 12,7 ff.)

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Erkeengelen Mikael.