Demetrius av Thessaloniki

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra St. Demetrius)
Hopp til: navigasjon, søk
Demetrius av Thessaloniki
Hagios Demetrios 031.jpg
matyr
Dåpsnavn: 
Født:  3. århundre
Død: 8. oktober 306
Anerkjent:  Katolsk, ortodoks
Festdag:  26. oktober
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Venezia, Thessaloniki, Istanbul; for soldater
I kunsten:  på eldre fremstillinger avbildet i fotsi drakt senere i krigsdrakt som en Romersk soldat ofte på en rød hestDemetrius av Thessaloniki (gresk: Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης) var en kristen martyr som skal ha levd på 200-tallet. Han er Thessalonikis skyddshelgen og helgen i den Serbisk-ortodokse kirken. Hans relikvier er oppbevart i Hagios Demetrios i Thessaloniki.

Demetrius var diakon i Thessaloniki. Ifølge de tidiga legenderna om ham, var han soldat i den romerske armén. År 306 ble han gjennomboret av et spyd under keiser Maximians kristendomsforfølgeser. Over hans grav ble det bygd en stor basilika. En stor brann i 1917 ødela kirken, men den ble gjenoppbygget og sto ferdig i 1949. Han var svært populær i middelalderen og var sammen med St. Georg vernehelgen for korstogene.

Liv og legende

Sitat Legenden forteller at Demetrius ble født i en rik familie i Thessaloniki og forkynte evangeliet der. Han ble viet til diakon og inspirerte mange elever og disipler til om nødvendig å møte martyrdøden for sin tro. En av disse ved navn Nestor ble kastet inn i arenaen for å kjempe mot favorittgladiatoren til keiser Konstantins medkeiser Galerius (305-11). Dessverre for ham ble han drept av Nestor. Keiseren tok hevn, ikke bare på Nestor, men også hans lærer, og både Nestor og Demetrius ble dømt til døden uten rettssak og drept i badene i byen ved å bli gjennomboret med en lanse. Sitat
Katolsk.no

Aghios Demetrios regnes i dag som en av den ortodokse kirkes viktigste helgener. Det tidligst sikre beviset for St. Demetrius kult er funnet i ruinene av Demetriuskirken fra 400-tallet. Mens forskere i dag anser Demetrius´ liv og mirakler som fiksjon, har det ifølge Woods vært vanskelig å forklare opprinnelsen til kulten.[1] En av de mest populære teoriene er at Demetriuskulten har sin opprinnelse i overflyttingen av relikvier av St. Demetrius fra Sirmium til Tessaloniki. En annen har vært at Demetrius er forvekslet med soldatmartyren Emeterius, hvis relikvier kom til Tessaloniki i 379. På den tiden skal prefekten Leontius ha blitt helbredet etter å ha vært i kontakt med relikviene. I 412 ryddet han området og bygde en kirke der hvor relikviene lå. Under dette arbeidet ble det funnet rester av en inskripsjon som identifiserte martyren som Demetrius i stedet for Emeterius.

Selv om vitenskapsmennene er usikre på identifiseringen av St. Demetrius, har den ortodokse kirken en klar forestilling om hvem han var. Han ble født i Tessaloniki i den siste halvdel av det 3. årh. e.Kr. Hans far var militær guvernør under keiser Maximian, en av tetrarkene som ble etablert av Diokletian, (284-305). Begge foreldrene var kristne, men hans far torde ikke å vise sin tro, da keiserne på den tiden forfulgte og drepte kristne. I sitt palass hadde han gjemt to ikoner, en av Kristus og en av Theodokos. Da Demetrius var gammel nok til å forstå troen på Gud viste foreldrene ham de hellige ikonene og døpte ham i sitt bortgjemte kapell.

Etter Demetrius´ far var død gjorde keiser Maximian Demetrius til guvernør av Salonika (Tessaloniki). Keiseren sa til helgenen «Beskytt denne byen hvor du er født og rens den for vantro kristne. Døm alle til døden som tilber den korsfestede.» Da han hadde mottatt sitt verv som guvernør vendte han tilbake til Tessaloniki, hvor han ble mottatt med ære av byens borgere. Der begynte han å forkynne den kristne lære, men etter kort tid ble keiseren kjent med at hans nye guvernør var en kristen og at han hadde ledet mange til den kristne tro. Keiseren dro til Tessaloniki, men før han nådde byen overførte Demetrius alt han eide til sin betrodde tjener Lupus for at han skulle gi alt til de fattige. Demetrius sa til tjeneren, «Gi bort all min rikdom og la oss søke himmelens rikdom.»

Demetrius ble arrestert og fengslet i delen av badet som lå nær stadion tilknyttet det romerske agora. Mens Demetrius satt i fengsel underholdt keiseren seg med gladiatorkamper på amfiteatret. På den tiden var Lyaeus Galerus´ mest populære gladiator, og da innbyggerne var opphisset over arrestasjonen av guvernøren besluttet keiseren at en kristen skulle kjempe mot Lyaeus. Ifølge historien skal Demetrius gode venn Nestor ha blitt valgt ut som motstander. Før kampen dro Nestor til Demetrius i fengslet. Der ble han velsignet og Demetrius sa til ham ”Du skal seire over Lyaeus og du skal være ansett verdig til å kjempe for Kristus.” Nestor vant kampen, og seieren ble ansett som en seier for alle kristne. I sinne beordret keiseren at Demetrius skulle drepes. Den 26. oktober 303 gikk soldatene inn i fengselet hvor de fant Demetrius. De spiddet ham på lansene sine, og samme natt begravde de kristne kroppen på stedet hvor han ble drept. Historien om Demetrius har likhetstrekk med historier fra bibelen. Nestor vant over Lyaeus slik David beseiret Goliat og soldatene gjennomboret helgenens kropp med sine lanser slik Kristus ble stukket da han hang på korset. Lupus, den trofaste tjeneren, var tilstede da Demetrius ble drept. Han dyppet sine fingre i sin herres blod og tok hans blodige kappe, og senere utførte han flere mirakler med denne kappen og med sine hender. Han helbredet mange og etter hvert ble hans mirakler kjent over hele Tessaloniki. Da keiser Maximian fikk vite dette ba han sine soldater halshugge Lupus. Slik fulgte han som tjener sin herre i døden.

Gravkirker

Hagios Demetrios i Thessaloniki
Foto: Nina Aldin Thune

Det første senteret for Demetrius kult var Sirmium (i dag Sremska Mitrovica). Det gammelserbiske navnet på byen var Dimitrovce, på ungarsk Szava Szent-Demeter og Civitas Sancti Demetrii i latiniske kilder fra 1200-1400-tallet. Sirmium ble plyndret og ødelagt av hunerne i 441/42, og det er mulig at det var i den forbindelse at hans relikvier ble flyttet til Thessaloniki, hvor det på 400-tallet ble bygd en storslått basilika til hans ære. Den skal ha blitt bygd over badene hvor han i følge legenden ble drept. Deler av badene ble inkorporert i kirken som en krypt. Kirken er blitt utvidet og restaurert, men deler av den eldste kirken finnes i dagens Hagios Demetrios i Thessaloniki.

Hellig olje

Demitrios relikvier i Hagios Demetrios i Tessaloniki

I middelalderen var Demetrius' grav i Thessaloniki et betydelig valfartssted. Demetrius står på en liste over helgener som har det til felles at det ble sagt at det fra deres graver eller relikvier strømmet ut olje til visse tider.[2] Fra Demetrius' grav skal det på hans festdag ha strømmet ut olje og manna in modo farinae som hadde helbredende evner. Det fortelles at det fortsatt i dagene før hans festdag flyter olje fra hans grav, og at den dufter sterkere og sterkere for hver dag. På festdagen blir skrinet åpnet, og i løpet av få sekunder er hele kirken fylt av vellukt. Deretter er det en prosesjon i byens gater, som også blir fylt av denne duften. Dette fenomenet har gitt ham tilnavnet Myroblētēs (pl: Myroblýtes) (gr = «duft-givere» eller «myrrautgytere»).

Ikonografi

I ikonografien har Sankt Demetrius ofte krigsdrakt, men på de eldste avbildingene har han fotsid drakt. Etter Bysans fall,ble han ofte avbildet sammen med St. Georg, ridende på en röd hest - St. Georg rider på en hvit.

Referanser

Litteratur

  • Robin Cormack,Writing in Gold, Byzantine Society and its Icons, 1985, George Philip, London, ISBN 054001085-5

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Demetrius av Thessaloniki.