Skjeggtrekker

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Skjeggtrekker fra Lunner kirke
Foto: John Erling Blad

Skjeggtrekker er en ikonografisk type som blant annet finnes i romansk steinskulptur. De fleste figurene som trekker i eget skjegg har ofte bukkeskjegg, dobbelt skjegg eller et flettet skjegg. I romansk steinskulptur opptrer ofte skjeggtrekkeren samen med tungerekkeren.

Bot og synd

Skjeggtrekkeren, maske. Tromøy kirke.
Foto: Jannie.J. Pedersen
Stavanger domkirke
Foto: Nina Aldin Thune

Antakelig er ikke skjeggtrekking en gest med positiv betydning. På et kapitel i Notre-Dame-du-port, Clermond-Ferrand blir Adam trukket ut av paradis etter skjegget. Oppfatningen blant folk var at skjegget i seg selv var syndig og at Adam fikk skjegg etter syndefallet. Det finnes mange eksempler på dommedagsfremstillinger hvor syndere har skjegg eller blir trukket i skjegget.

Norske skjeggtrekkere

Skjeggetrekkeren finnes også på norske kirker. På søndre tverrskips kapell i Nidarosdomen sitter det en liten djevel som rekker tunge og samtidig trekker seg i skjegget. Portalene i Hedrum kirke og Tromøy kirke har skjeggtrekker og tungerekker og en av skulpturene på Lunner kirke er en skjeggtrekker. På et kapitel i midtskipet i Stavanger domkirke rir djevelen baklengs på et dyr som trekkes i skjegget, og i sideskipet trekker en mann et bundet dyr i skjegget.

Litteratur

Eksterne lenker