Sinjarheim

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Sinjarheim sett fra Haugane over Bridlebrui. 2007.
Foto: Frode Inge Helland
Aurland, Sogn og Fjordane.
Kart: Kart i skolen

Sinjarheim er en nedlagt gård som ligger på et høydedrag i fjellsiden på nordvestsiden av Aurlandsdalen, ca 2 timers gange fra Vassbygdi, i eie av Inge Olai Sønnerheim. Rundt gården er det gjel, juv og brusende fosser på alle kanter. Navnet Sinjarheim kommer mest trolig fra den særegne og imponerende utsikten fra gården.

Gården

Tunet består av i alt 6 hus og en liten tørkestue. Med unntak av hovedhuset (fra 1830) , som er bygget av tømmer som er fraktet over fjellet fra Nordheimsdalen yttderst i Aurlandsfjorden, er alle bygningene reist av materialer fra stedet. Løen og fjøset er for en stor del bygget av tørrmurt stein. Fjøset og eldhuset er for en stor del gravd inn i bakken.
Rester av eldre bygninger er ikke funnet.

Historie

De første sikre kilder om gårdsdrift er fra 1600-tallet. Det antas at det har vært gårdsdrift på stedet før svartedøden på 1300-tallet da det var like viktig å drive reinsjakt som å drive gårdsbruk. I 1860 ble Sinjarheimsgalden skutt ut i stupet nedenfor gården så det ble fremkommelig for kløv uten å ta den lange omvegen om Almabrui opp tiøl Vetlestølen over Teigen og Bridlebrui , eller om Stonndalen og opp berget over Hovdungo og vider over Teigen og Bridlebrui.I 1869 var åkerarealet på 11,5 mål og ga store avlinger men krevde mye arbeid. Gården ble drevet uten avbrudd frem til 1922 da gården ble fraflyttet. Stedet ble nyttet til støl helt frem til 1964. Gården var i kontinuerlig drift frem til 1922, men ble da fraflyttet som den siste gården i Aurlandsdalen. Den ble så benyttet til stølsdrift frem til 1964.

Restaurering

Utsikt mot Sinjarheim fra Haugane i partiet ovenfor Bridlebrui i. 2007.
Foto: Frode Inge Helland

Den første ombyggingen kan ha vært i 1878 samtidig som stuerommet ble målet med figurdekorasjoner. Da de fastboende flyttet ned til Vassbygdi i 1922, ble bygningene kun benyttet som støl frem til 1964.I denne perioden forfalt bygningene litt etter litt. I 1987 holdt kårbygningen på å rase sammen, låven var nærmest en ruin uten tak og taket på fjøstaket holdt på å ramle ned.
I 1988 ble det startet dugnadsarbeid på Sinjarheim for å redde bygningene i tunet. Prosjektet fikk støtte fra Aurland kommune, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Oslo Energi og Forsvaret. Tyve frivillige personer deltok i arbeidet. Siden da har det vært årlig dugnad på stedet og det verneverdige tunet er reddet for økende forfall. Fortidsminneforeningen i Bergen har på vederlagsfritt stått for restaureringen av husene.

Stølsdrift på Sinjarheim

I 1992 kom Sogn Jord- og Hagebruksskole med i arbeidet på Sinjarheim og driver det som støl for å holde landskapet åpent. Elever fra Sogn Jord- og Hagebruksskole er hver sommer tre uker fra månedsskiftet juli/august og driver stølsdrift på gamlemåten. De har med seg kyr og en 60-70 geiter som hver morgen blir melket for hånd og melken blir bruk til osteproduksjon

Billedgalleri

Kart over nedre Aurlandsdal.
Tegning: Frode Inge Helland
Kart over nedre Aurlandsdal og ruten over Eisingaberget til Sinjarheim.
Tegning: Frode Inge Helland

Kilder

  • Gardssoga for Aurland, Vassbygdi og fjellgardane fra 1988. Anders Onstad. Utgiver: Aurland sogelag. Voss Prenteverk.

Eksterne lenker