Sarkofag

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Alexandersarkofagen

En sarkofag (gresk σαρκοφαγος, Gresk "sarx" betyr kjøtt, og "phagos" betyr og ete, så "sarkofag", betyr «kjøtteter») er en stenkiste som brukes som gravsted. Legemet legges enten direkte ned i sarkofagen, eller i en kiste som så plasseres i den.

Navnet kommer fra Herodot, som mente at sarkofager opprinnelig var laget av en spesiell steinsort som meget raskt brøt ned legemet. Dette er ikke korrekt, men dersom sarkofagen er laget av kalksten og legemet legges rett ned i den vil nedbrytningen normalt skje raskere enn ellers.

Etterhvert ble det brukt forskjellige steinsorter der Porfyr, som var den dyreste og mest sjeldne, ble brukt til keisere.

De eldste sarkofagene var enkle stenkister, uten noen spesiell dekor. Etterhvert begynte man å dekorere dem, og man begynte mange steder å innlemme dem som del av et større monument.

En meget berømt sarkofag er Alexandersarkofagen fra siste halvdel av 4.århundre før Kristus som er i Det Arkeologiske museet i Istanbul

Kristne motiver

Et par døende svaner fra Hugh Courtenay og kones sarkofag i Exeter Cathedral

Kristne motiver på sarkofager finner vi fra ca år 250. En av de eldste er fra Santa Maria Antiqua. Her finner vi scener fra fortellingen om Jonas og fra Jesu dåp. Her finnes også tre hedenske motiv. Rundt år 300 får vi en selvstendig kristen sarkofagkunst.

Annen betydning

Ordet sarkofag blir ofte brukt om betongstrukturen som innkapsler atomkraftverket i Tsjernobyl for å isolere radioaktivieteten fra den ødelagte reaktoren. Det har også blitt brukt om den betongkappe den svenske regjeringen foreslo å tildekke vraket av MF Estonia med.

Eksterne lenker