Santa Maria sopra Minerva

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 41°53′53″N 12°28′42″Ø

Santa Maria sopra Minerva
S-M-S-M 017.jpg
Roma Foto:Nina Aldin Thune
Generelt
Byggeår:  1285-1370
Endringer:  1400-tallet 1800-tallet
Arkitektur
Teknikk:  mur
Materiale:  stein
Skip:  treskipet
Kirkerommet
Alter:  med Katarina av Siena
Commons-logo.png
Santa Maria sopra Minerva bilder på Commons

Santa Maria sopra Minerva er en kirke i Roma. Den ligger ved Piazza Minerva i nærheten av Pantheon. Kirken har en skjermfasade, men interiøret er gotisk. Kirken er dominikanernes hovedkirke i Roma. Kirken har fått navnet sitt fordi den er bygget over et tempel dedikert til Minerva.

Bygningen

Kirken er en basilika men gotiske hvelv og en rekke kapeller. På dette stedet har det stått et Minervatempel. På 800-tallet skal det ha blitt oppført et lite kapell over tempelruinene. Kapellet ble ombygd på 1200-tallet og kirken bygget 1285-1370. Den ble restaurert i der 15. århundre og i det. 19.århundre. Ved den siste restaureringen 1848-1855 fikk den sitt nåværende utseende med malte hvelvinger og søyler dekket med marmorimitasjon.

Interiør

Kirkens interiør er gotisk og hvelvene ble malt på 1800-tallet. Den har mange kapell. I høyre tverrskip er Capella Carafa som har fresker av Filippino Lippi. De forteller om Thomas av Aquinas liv. Altertavlen viser Thomas av Aquinas som presenterer kardinal Oliveri Carafa for jomfru Maria.

Til venstre for koret står en statue av Michelangelo, Kristus som bærer korset. Under høyalteret finnes en kiste som inneholder de jordiske levningene av Katarina av Siena. Hun har fått en krone på hodet og holder en olivengren av sølv i hånden. Fra Angelico er også gravlagt i kirken, i venstre tverrskip.

Bilder

Eksterne lenker