Salvador Dalí

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Salvador Dalí
Salvador Dali in chair Allan Warren.jpg
Foto: Allan Warren
Fødselsdato: født 11. mai 1904,
Fødselsted: Figueres, Spania
Bortgang: 23. januar 1989
Dødssted: Figueres, Spania
Nasjonalitet: Spansk
Felt: Malerkunst, tegning, fotografi, skulptur, forfatter, filmprodusent
Utdannelse: Academia de San Fernando
Periode: Surrealisme, dada, kubisme
The Persistence of Memory 1931
Maleri: Salvador Dalí

Salvador Dalí (1904-89) var en kunstner med mange talenter og interesser. Han utviklet seg gjennom flere stil perioder, og utforsket et vidt spekter av media og aktiviteter, inkludert: maling, skulptur, objektlaging, installasjon, grafikk, fotografi, film og arbeid for teater. Få individ har påvirket moderne holdninger ovenfor kunst of kunstere som Dalí. Han forandret permanent holdninger om kunstere i et samfunn og gjorde grensene mellom kunster som skaper og kunstner som selv selger svake.

Dalís liv

Crucifixion (Corpus Hypercubus) 1954
Maleri: Salvador Dalí

Født 11.mai 1904 i Figueras, Spania. I 1921 begynte han å studere ved Real Academia de Bella Artes de San Fernando. I Madrid samme år, møter han Federico Garcia Lorca og Buñuel. Hans første seperatutstilling tok plass i Barcelona i 1925, året etter blir han utvist fra skolen. Da reiser han til Paris, der han møter Pablo Picasso. I 1929 tar han en del i Surrealist bevegelsen og samarbeider med Luis Buñuel på en surrealistisk film: " Un Chien Andlaou". Året etter samarbeider de om filmen: " L'Age d'Or". I 1931 maler han maleriet "The Persistence of Memory". Dalí var engasjert i å utforske Freud inspirerte aspekt av drømmer, uansett hvor bisarre, avslørende eller kontroversielt det ble. Han blir utvist av Surrealist bevegelsen i 1934. I 1942 gir han ut sin selvbiografi "The Secret Life of Salvador Dalí", som var en blandig av fakta, fiksjon og selv-hyllest, som følger kunstneren gjennom 30-tallet.Denne teksten er fremdeles en inspirasjon for kunstnere som ønsker å skape sin egen personlige mytologi i kunsten. Han dør 23.januar 1989 i Figueras.

Verk

The Persistence of Memory

Erindringens bestandighed (Spansk: La persistencia de la memoria; Catalansk: La persistència de la memòria) er et maleri fra 1931 av den spanske kunstner Salvador Dalí. Det er et av hans mest kjente verk som introduserer de smeltende klokkene som brukes i mange av hans senere verk. Tid er temaet i dette bildet, fra de smeltende klokkene til forfallet implisert av svermende maur.

Ifølge kunstneren var hovedinspirasjonen for maleriet en moden camabertskive. Etter å ha studert ostens bløte og utflytende form vendte han tilbake til et tidligere uavsluttet bilde med glatte klipper på den catalanske kysten. I løpet av to timer hadde han funnet på motivet med urene som smelter.

Urene som smelter skal symbolere tidens gang slik som en opplever den under søvnene. Urene har stoppet på forskjellige tidspunkt noe som skal understreke følelsen av tidsløshet og forsterke det stivnede og drømmeaktige. Det orange uret nederst til venstre er dekket av maur. Dette benyttet Dalí ofte i maleriene sine som et symbol på døden og som symbol for kvinnelige kjønnsorganer.

Den utflytende skapningen midt i bildet brukte Dalí flere ganger for å representere ham selv. Den oppfattes som en etterlignen av hans profil med lange insektlignende øyevipper og et peninslignende fremspring som nese. Den kan oppfattes som en av de utydelige skapningene som ofte kan opptre i drømme der formen og sammensetningen i drømmen ikke kan lokaliseres nøyaktig. De lukkede øynene kan tyde på at skapningen selv er i en drømmetilstand.

De realistiske malte forrevne klippene til høyre i bildet representere spissen av Cap de Creus-halvøyen i det nordøstlige Catalonia, hvor Dalí vokste opp og senere bodde som eldre. Mange av Dalis malerier er inspireret ac det catalanske landskapet.

Crucifixion (Corpus Hypercubus)

Dalí utnyttet sin teori om «kjernefysisk mystikk», en blanding av katolisisme , matematikk og naturfag , for å lage denne uvanlige tolkning av Kristi korsfestelse . Kristi kropp er sunn , atletisk , og bærer ingen tegn til tortur ; tornekronen og negler mangler. Kunstnerens kone , Gala , stiller som en andaktfigur, vitne Kristi åndelige triumf over legemlige skade . Flere drømmeaktige elementer fra Dali tidligere surrealist arbeid finnes i dette maleriet : en levitating figur, store golde landskapet , og sjakkbrett .

Inspirert av

- Francisco Zubarán - Sigmund Freud - Pablo Picasso - Giorgio de Chirico - Federico Garcia Lorca - Joan Miró - Luis Buñuel

Inspirerer

- Andy Warhol - Joseph Beuys - David Cronenberg - Julian Schnabel - Jeff Koons - Damien Hirst - Mariko Mori - Matthew Barney

Litteratur

Gariff, David - The world's most influential paiters... and the artist the inspired, Barron's.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Salvador Dalí.