Rugsund kirke

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°53′14,55″N 5°20′38,23″Ø

Rugsund kirke.
Foto: Frode Inge Helland
Rugsund kirke.
Foto: Frode Inge Helland
Ytre Nordfjord.
Kart: Kart i skolen
Rugsund i ytre Nordfjord.
Kart: Kart i skolen

Rugsund kirke (Rugsund kyrkje) er en langkirke, vigslet 2. september 1838, Rugsund, Bremanger kommune, Sogn og Fjordane fylke. Den er soknekirke for Rugsund sogn i Davik prestegjeld, har 400 plasser og er oppført i tømmer etter typetegninger av arkitekt Hans Ditlev Franciscus Linstow, utvendig kledd med hvitmalt panel.

Historie

De tidligere kirkene i Rugsund sto opprinnelig på Rugsundøy. Første gang skriftlige kilder nevner en kirke i Rugsund er i 1328, og kirkestedet er på Rugsundøy. Den første kirken var trolig en stavkirke reist på 1100-tallet. Kirken nevnes igjen på 1580-tallet i samband med antallet kyr kirken hadde leieinntekter av. Den gamle stavkirken ble trolig revet i 1650 og erstattet med en tømret langkirke, bredde 9m og lengde 20m, med kor, våpenhus og tårn. Kirken brant ned til grunnen i 1834 etter et lynnedslag. Blant de få tingene som ble berget er den 12-armete lysekronen som idag henger i Rugsund kirke.

Da kirken brant ble det besluttet at den nye kirken skulle reises på gården Hessevågen. Problemet var at jordsmonnet på den gamle gravplassen var for grunt. Gravfølgene måtte ro mye jord over til gravplassen. Det nye kirkestedet og gravplassen ble derfor lagt til fastlandssiden med utsikt og hovedinngang mot havnen. En kirkegard i stein omkranser kirken med port mot sjøsiden hvor de sjøfarende og presten fra Davik, som tidligere kom i båt, steg i land

Det opprinnelige kirkebygget ble bekostet av handelsmannen, også omtalt som ”Rugsund.kongen”, og den første ordføreren i Davik kommune, Henrik Didrik Friis, som også var eier av kirken. Kirkebygget hadde da et lite tårn med tårnhette, slik tårnet i Utvik kirke ennå har. Kirken hadde heller ikke kortilbygg. Til å begynne med hadde kirken først umalte vegger Innvendig. Ellers var interiøret hvitmalt. I 1877 påpekte biskopen at kirken var for liten og burde utvides. Stiftsdireksjonen krevde i 1895 at den måtte bygges større. Da Henrik Didrik Friis døde i 1897 gikk arvingene med på å selge kirken. Det oppsto da diskusjon om kirken skulle flyttes til Totland ved Bryggja på nordsiden av fjorden. Utfallet ble at man besluttet å utvide kirken.

Restaurering og utvidelse

Den ble utvidet og restauret i 1912. Det ble da også gjort store endringer. Vinduene ble fornyet, glassmaleri, laget av Jørgensen fra Kristiania, i koret og i selve skipet 28 dekorerte vindu. Tårnet ble gjort større og skipet fikk tilbygget kor og over det bygget galleri til orgelet. Det går høyere enn galleriet i skipets vestre del og har adgang via trapp på nordsiden fra sakristiet. Denne orgelplasseringen er lite heldig med tanke på organistens behov for kontakt med presten. På sørsiden ble det bygget dåpssakristi med inngang til skipet og de gamle stolene hvor hver familie hadde sin faste plass ble byttet ut med benker.

Interiør

Skipet har takkonstruksjon i sprengverk som er panelkledd og malt i himmelblå farge, øverst med høy, flat himling. Rommet var avdelt med en korskranke med balustrader og andreaskors med to store søyler på hver side av midtgangen. Kirken fikk kledning innvendig, malt i grålig oker, og et rikt dekorert interiør under ledelse av kunstmaler og treskjærer Lars. T. Kinsavik.

Galleriene er dekorert med rosemaling iblandet kristen motiv med hovedfarger i blåtoner, grønt og gult. Orgelet som ble kjøpt inn i 1911 har utskjæringer og dekor i harmoni med dekoren i kirken ellers. Over koråpningen er det malt skriftbånd med teksten ”Hvo elskelige er dine boliger, Herre herskarers Gud”, malt av den lokale maleren Rasmus Bortne. Prekestol, døpefont og altertavle med motivet ”Jesus går på vannet”. Til rosemalingen fikk han hjelp av Bortne.

Inventar

Blant inventaret finnes

 • To alterlysestaker i messing fra 1912
 • Kalk og disk fra 1712
 • Brødeske og vinmugge i sølv fra 1912
 • Dåpsfat med inskripsjonen ”Lader de smaa børn kommr til mig. Mat. 19,14”
 • Dåpsmugge fra 1912 med innskriften ”Rugsund kirke 1912
 • En syvarmet lysestake fra 1988
 • 12-armet lysekrone fra 1719 med innskrift av bibelsistat og navnene på giverne.
 • På det bakre galleriet er også en gammel altertavle med utskåret sol på blå bunn og et maleri av nattverden, malt av H. Reusch.
 • Orgelet er fra 1917 har 11 stemmer, og er laget av Olsen og Jørgensen.
 • Kirken har to kirkeklokker, en fra 1837 med innskriften "Støpt i Bergen af Wingaard & Bouilly tilhørende den i 1837 ved Henrik D.E. Friis ny oppførte Rugsunds kirke i Nordfjord” og en annen fra 1911, laget ved O. Olsen & Søns Klokkestøberi Nauen i Tønsberg, har innskripsjonen "Våg og bed, dig Bered. Snart jeg ringer dig inn til fred".

Litteratur

 • Aaraas, Margrete Henden m. fl.: På kyrkjeferd i i Sogn og Fjordane. 1. Nordfjord og Sunnfjord. Selja forlag 2000. ISBN 82-91722-13-7

Eksterne lenker

Fylkesarkivet