Ravenna

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Ravenna.jpg

Ravenna er en by i den italienske regionen Emilia-Romagna. Ravenna har 134 631 (2001) innbyggere. En gang i tiden var Ravenna sete for den bysantinske keiseren i Italia og senere for det østgotiske kongedømmet. Ravenna var etter bysantinerene oppgav Italia en del av Kirkestaten.

Historie

Ravenna var hovedstad i det vestlige Romerriket fra 400-751. I denne perioden var byen svært fremgangsrik, keiseren hadde sitt hovedsete der og byen var et handelssenter mellom øst og vest. Det ble bygget rundt 60 kirker på ca 200 år. De fleste av disse kirkene har blitt ombygget og restaurert. Den raske nedgangen etter Ravennas storhetstid gjorde at en del tidlige kirkebygg aldri ble erstattet med større og flottere bygninger. Ravenna er derfor kjent for å være en by med mye ”tidlig materiale”. Presten Agnellius skrev systematisk ned beskrivelser av kirkene og tekstene hans er uvurderlig kilder av Ravennas tilstand på 800-tallet.

Gallia Placidia bygget kirker på 400-tallet Byens katedral heter Ursiana basilikaen etter biskop Ursus, kanskje bygget etter 402. Det Ortodokse bapteristerium tilhører denne katedralen.

Bare tiår etter at det ble reist ble original strukturen ble ombygget av Biskop Neon i 458. Øvre del av baptesteriumet gjennomgikk betydelige forandringer og tømmer taket ble byttet ut med en kuppel.

I 493 ble Theodoric konge over Ravenna. Han var goter, kristen og hadde et ariansk syn på Kristus. Kristi sanne natur stod sentralt i en teologisk debatt som startet på 300-tallet. Keiser Konstantin stod for det ortodokse synet som sa at Kristus er både Gud og menneske. Biskop Arius mente at Kristus hadde blitt skapt av Gud og kunne derfor ikke ha en sann guddommelig natur. Denne retningen ble kalt Arianisme.

Arianisme ble fordømt i Konstantinopel i 381. Trosretningen forsvant likevel ikke etter. Religion var på denne tiden nært forbundet med det politisk spill. Den teologiske debatten speilet seg i kunsten og kan være litt av årsaken til at man fikk forskjellige typer Kristus fremstillinger.


Verdensarvsteder i Ravenna

De viktigste mosaikkene i Ravenna

  • Mausoleo di Galla Placidia - senest ca 450 Galla Placidias dødsår
  • Det ortodokse baptisterium - domkirkens baptisterium eller Neons baptisterium ca 458
  • Erkebiskopend kapell - Erkrbiskop Peter II 495-519
  • Det arianske baptisterium - mosaikk datert i 3 faser fra begynnelsen av der 6. århundre
  • San Vitale - grunnlagt under erkebiskop Ecclesius (522-532) innviet 547; datering av mosaikkene omdiskutert ca. 530-548
  • Basilica di Sant'Apollinare Nuovo - Påbegynt som Thedoriks palasskirke ca 500; innviet for den katolske kulten i erkebiskop Agnellus´tid (557-570); matyrprosesjoner og hellige 3 konger fra Agnellus´tid (557-570); de andre mosaikkelemetene fra Theodiriks tid (500- ca 525)
  • Basilica di Sant'Apollinare in Classe - påbegynt under erkebiskop Ursicinus (5333-536), innviet 549; apsismosaikk ferdig senest 549; mosaikkene på siden av spsiden (ca 675); triumfbue-mosaikkene 7. eller 9. århundre)

Litteratur

  • Bovini, Guiseppe; Ravenna art and history Ravenna 1991

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Ravenna.

Commons

Commons har multimedia
for Ravenna.