Piece

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Piece på veggen på Sentralbadet i Bergen
Foto: Nina Aldin Thune
Det er ofte sterke virkemidler i en piece

Piece (masterpiece, silvers, characters) er store fargebilder laget med spray på vegger, t-banevogner eller trikker. De bør ha minimum tre farger.

Bakgrunn

Piece er et uttrykk som brukes i hiphopmiljøet om graffitimalerier utført av en writer, som oftest om tekstbaserte arbeider. Ordet er en forkortelse av det engelske ordet masterpiece. Begrepet tilsvarer et kunstmaleri innen mer tradisjonell malerkunst. En spesiell form for piece som består av tynne tekstfragmenter med outline omtales noen ganger som «silvers». Pieces som viser figurer blir omtalt som «characters»

Pieces blir ofte spraymalt på en vegg, og det brukes teknikker som stenciling (utklipte sjablonger) for raskt å bygge opp et bilde. Den vanligste spraymalingen er Montana.

Fenomenet er kjent langt tilbake i tid, og Pireusløven med runer fra 800-tallet er velkjent. Også i norske stavkirker finnes det innrissede symboler og runer som viser at fenomenet strekker seg langt tilbake i tid. Uttrykket slik det brukes i dag er av nyere opprinnelse.

Enklere pieces blir ofte tegnet på med tusj og omtalt som tags. Disse har lav status og oppfattes ikke i samme grad som kunstnere i hiphopmiljøene. Enkelte gjenger er kjent for å «bombe» sine tags og oppfattes som vandalister av mer kunstnerisk orienterte miljøer.

I Norge er nok det mest kjente piece veggmaleriet som sees på takterrassen til Xhibition utenfor restauranten Era i Bergen. Dette veggmaleriet er utført av kunstneren Coderock.

Konflikter

Da Entra eiendom kjøpte Blitzhuset i Oslo var direktør Vibeke Mohr ved Oslo Museum bekymret for at piecen Skrik og andre på byggningens fasade skule forsvinne da Blitz-kvartalet ble pusset opp. Hun mente at kunstverkene må tas vare på. Entra eiendom på sin side hadde ikke til hensikt å ta vare på disse. Oslo Museum satte derfor i gang et dokumentasjonsprosjekt for å bevare grafittien på husene for ettertiden.[1]

Referanser

Litteratur

  • Holen, Øyvind; Hiphop-hoder Fra Beat Street til bygde-rap , Oslo 2004 ISBN 82-430-0342-8
  • Høigård, Cecilie: Gategallerier, Valdres 2007, ISBN 978-82-530-3016-6