Påfugl

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Påfugler)
Hopp til: navigasjon, søk

Påfugl er betegnelsen på tre arter av fugler i Asia og Afrika.

De er mest kjent for de enorme fjærene som hannindividene har. Når de føler seg truet eller skal angripe, løfter de opp fjærene. Dette får dem til å se veldig mye større ut. De kan riste med fjærene og lage en høy, skremmende lyd for ytterligere å virke mer truende.

Fuglen

Påfuglen veier opptil 25 kg og halefjærene er ca 1,5 meter lange. Når det ikke er parringssesong mister hannen mesteparten av håra på halen og har for det meste kun noen lange stilker bakerst. Påfuglen får gjennomsnittlig 4 unger. Påfuglen er et flokkdyr, men lever også alene. Det finnes ikke påfugler i vill tilstand i Norge.

Som symbol

Påfuglen er forbundet med dyrkningen av trær og solen. Den symboliserer udødelighet, et langt liv og kjærlighet.Påfuglen er et av naturens symboler på himmelens stjerner og også på gudommeliggjørelse og udødelighet. Fuglen blir urolig før det begynner å regne og blir derfor også forbundet med storm.

Innen buddhismen symboliserer påfuglen barmhjertighet og årvåkenhet. En vifte av påfuglfjær er attributt for Avalokiteshvara som også kalles Guanyin og Amitabha som er barmhjertighetens gud.

I Kina symboliserer påfuglen verdighet, rang og skjønnhet og keiserlig gunst. Påfuglfjær er og symbol for keiserlig gunst.

I kristendommen forbindes påfuglen med udødelighet og gjenoppstandelse. Fuglen kunne fornye sin fjærdrakt og kjøttet ble ikke fordervet. «De hundre øyne» er den altseende kirken.

Fra gammelt av trodde man at påfuglens kjøtt ikke gikk i forråtnelse etter døden, og den ble derfor et symbol for udødelighet. Symbolet ble tatt opp av de tidlige kristne, og mange tidlige kristne bilder og mosaikker har derfor påfugler som motiv. Påfuglen blir fremdeles brukt som symbol rundt påsketider, særlig i østkirken.[1] Påfuglen symboliserte også helgene fordi halen var som en glorie. Påfuglfjæren er attributt for Santa Barbara.Referanser

  1. "Birds, symbolic." Peter and Linda Murray, Oxford Dictionary of Christian Art (2004).

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Påfugl.