Ole Bulls villa på Valestrand

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Ole Bulls villa på Valestrand er i sveitserstil tegnet av Georg Andreas Bull
Foto: Nina Aldin Thune

Ole Bulls villa på Valestrand i Osterøy kommune er tegnet av Georg Andreas Bull i sveitserstil. Villaen er bygget i tidsrommet 1864-68 og sto helt ferdig i 1869 og den er preget av klassisime og tidlig sveitserstil. Huset har utstikkende tak og utskjæringer, som er forent med norrøne ideer som takmøne, inspirert av stavkirker, og drager og ulvehoder på gavlene. Bygningen var Ole Bulls hjemme inntil han i 1872 kjøpte Lysøen i Os.

Bygningen

Georg Andreas Bulls tegning av bygningen
Dragen som hviler på en ulv
Foto: Nina Aldin Thune
Da villaen ble pusset opp ble det brukt de opprinnelige fargene
Foto: Nina Aldin Thune
Bilde fra 1866. Legg merke til at huset ikke har gavldekoren med drage og ulvehode og altanene er ikke kommet på plass
Foto: Ukjent

Ole Bull hadde ønsket å bygge en villa i Walhalla i Oelanna med en musikksal, men disse planene ble aldri realisert. Huset han oppførte på Valestrand forener forskjellige stiltrekk; Sveiterstilen med utstikkende tak og utskjæringer og takmøne med drager og ulvehoder. Tegningene til bygningen var ferdig i 1864, bygningen var oppført i 1865. Huset er av laftet tømmer med panel. Bygningen har gavlpryd med dragehoder som refererer til stavkirkene. Men de andre dekorasjonselemetene på bygningens eksteriør skiller seg ikke så mye fra annen samtidig trearkitektur. Særlig rik er utformingen av vindusomramlingene med slanke søyler i hele vindushøyden. Dette ble tatt opp igjen i bygningen på Lysøen.

Gavldekoren med dyrehoder kan ikke kjennes igjen fra noen stavkirke eller noe annet norsk materiale i den kombinasjonen som brukes her. Men Viollet-le-Duc har publisert noe som ligner i sin Dictoinaire i 1863.[1]

På hver side av huset er der doble støpejernsaltaner som kom på plass høsten 1868. De var antakelig blitt fraktet fra England til en kostnad av 4000 spesiedaler.

Huset har lenge vært hvitt, men da det ble restaurert i 2006 fant en originalfargene og disse ble brukt under siste opppussing. De er også nevnt i flere skriftlige kilder. Interiørene er også restaurert.

Interiør

I første etasje er der tre salonger med franske tapeter, utskårne dørposter og tak og trykt linoleum på gulvene. Den ene salongen har åtte store veggmedalonger som er trykket på store trestokker i Paris. motivene er de fire årstidene og døgnets timer.

Spisestuen har også opprinnelige tapetmedaljonger og er møblert med sortlakkerte kurvstoler.

Andre etasje har to saler. Den ene er en musikksal med utskåret eller utsagd takstol, muligens et forsøk på å gjenskale en norrøn høvdingsal. Rommet har to italienske marmorpeiser. Den andre salen var Ole Bulls kombinerte sove- og arbeidsrom. Den er dekorert med vridde (såkalte salomiske) søyler og trepassarkader inspirert av italiens-romansk arkitektur. Forbilder kan ha vært søyleganger i romerske klostre eller også pavens kapell i Lateran-palasset.

Ole Bull

Bilde av Ole Bull som henger i Ole Bulls hjem på Lysøen
Foto: Bjarne Thune

Ole Bornemann Bull (født 5. februar 1810 i Bergen, død 17. august 1880 på Lysøen ved Bergen) var en verdensberømt fiolinist og komponist i romantikken. Gjennom sin utilslørte interesse for norsk folkemusikk spilte han en særdeles sentral rolle når en egen norsk kultur skulle bygges opp igjen i tiden etter unionsoppløsningen fra Danmark.

Liv og oppvekst

Ole Bull ble født på Svaneapoteket i Bergen, der hans far var apoteker. Familien hadde også en eiendom på Valestrandsfossen på Osterøy. Dette særpregede huset står slik det var den gangen Ole Bull benyttet det. Eiendommen på Valestrandsfossen kjøpte Ole Bull i 1858 av sin mor for 16 000 speciedalere

Privat eie

Huset er i privat eie i 2008 er eier Ole Bulls tippoldebarn, Knut Hendriksen. Huset vil bli brukt som konsertsted.

Referanser

  1. Eldal, Jens Christian; Historisme i tre, «Sveitserstil» side 205

Litteratur

  • Eldal, Jens Christian; Historisme i tre, «Sveitserstil», byggeskikks-romantikk og nasjonal egenart i europeisk og norsk trearkitektur på 1800-tallet, Oslo 1997 ISBN 82-00-12982-9
  • Haugen, Einar; Cai, Camilla: Ole Bull, Oslo 1992 ISBN 82-00-37476-9
  • Hendriksen, Knut: Ole Bull, Oslo 2000 ISBN 82-02-19547-0

Eksterne lenker

Bilder