Odeum

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Odeum, lat.: Konserthall, av gr. ōideion, musikkskole, et forholdsvis lite teater i det klassiske Hellas, hvor musikere og sangere optrådde og konkurrerte. Man har antydet at disse små teatrene ble opprettet fordi tidlige greske instrumenter ikke hørtes godt i de store teatrene hvor skuespillere opptrådte i dramatiske forestillinger.

Ifølge Plutark fra det andre århundre fvt bygget Prikles det første ōideion omkring 435 fvt. Det lå ved siden av et Dionysosteater og ble brukt til øvinger. Dets kvadratiske form og saltak, skilte det fra senere odeum.

I 161 evt bygget den greske filantropen et nytt odeum til minne om sin hustru Requilla, ved foten av Akropolis i Aten. Planen liknet det halvrunde Dionysosteateret som det hadde forbindels til gjennom en arkade. Det hadde 33 rader og kunne romme rundt 6 000 tilskuere og hadde antagelig tak over sceneområdet. Det er ennå i bruk.
Odeum er ble bygget flere steder, bla. i Korint. I romers tid ble det bygget odeum i de fleste romerske byene som forsamlinghaller for opptredener og konkurranser.