Odd Nerdrum

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Odd Nerdrum
Odd.JPEG
Nasjonalitet: Norsk
Felt: Billedkunsner


Odd Nerdrum (født 8. April i 1944 i Hälsingborg i Sverige) er en norsk maler kjent for sine portretter og store figurkomposisjoner.

Posisjon

Nerdrum har vært en av Norges mest omdiskuterte malere helt siden 1960. Han bruker mange personlige og karakteristiske trekk i sine bilder og har utviklet en motivkrets av figurer uten klær. Nettopp disse karakteristiske trekkene hans gjør at han internasjonalt blir regnet for å være den mest betydelige klassiske figurmaleren. Han har erklært seg selv som kitschmaler. I kitchmaleri må ideen bæres frem av et utviklet håndverk. Men i samtidskunsten er det selve ideen og ikke håndverket som teller mest.
Han oppnår svært høye priser på det internasjonale markedet og det er ikke mange som har råd til Nerdrums kunstnerverk. Det er heller ikke mange gallerier som har tilgang på bildene hans.
Nerdrum har nådd et teknisk og uttrykksmessig høyt nivå som ikke mange samtidige har klart å nå opp til.
De første årene som kunstner var Nerdrum opptatt av ignoranse og arroganse og han ble utsatt for til dels sterk kritikk fra mange hold. Han tok brodden av kritkken ved å kalle seg kitschmaler. Denne posisjonen er godt egent til å både forvirre og provosere. Nerdrum er svært medievant og vet akkurat hva man skal gjøre for å utnytte dette til sin fordel.

Utdanning

Odd Nerdum var elev ved Statens Kunstakademi der han var elev hos Aage Storstein og Alexander Schultz.
På 1960 tallet sluttet han på skolen for å utdanne seg selv innenfor teknikken og uttrykket til Caravaggio og Rembrandt.

Maleteknikk

Maleteknikken hans bygger på teknikken og uttrykket til 1600 tallets barokkmalere. Nerdrum bruker mye mørke bakgrunner i sine malerier. I barokkens måte å male på var lysbruken og lyssettingen svært viktig. Hans romantiske og naturalistiske stil innen kunst bygger i stor utstrekning på ideer fra Caravaggio og Rembrandt. Hans mest kjente maleri er "Skyen" og "Aftenlandet".
Nerdrums kunst har gjort at det har kommet skoler i Norge som bygger videre på hans billeduttrykk.

Billedgalleri

Verk (utvalg)

Litteratur

Eksterne lenker