Obecní dum

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Obecní dům.
Foto: Frode Inge Helland

Obecní dům (utt. Obetzny dom); bygningen er det kommunale kulturhuset, et kulturelt og sosialt senter for byen Praha og byens mest representative eksempel på art nouveau og. Det inneholder kafe, restaurant, vinbar, konsertlokale, ballsal, og utstillingslokaler.

Historie

Obecní dům.
Foto: Frode Inge Helland

Bygningen skriver seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet (1906-1912). Fra den tid har det huset utallige konserter og utstillinger. det har også vært skueplassen for viktige historiske begivenheter som proklamasjonen av republikken Tsjekkia den 28. oktober 1918 og møtene mellom Borgernes Forum og det kommunistiske regimert i 1989.

Eksteriør

Eksteriøret er dominert av den store mosaikken Hyllest til Praha, utført av Karel Špillar, og av forgyldte takdekorasjoner. Interiøret er ut smykket med de beste kunstnere i det første tiåret av 1900-tallet. Smetana-salen, den viktigste konsertsalene i Praha, er kjent for sin storslagne glasskuppel og sitt elegante interiør.

Interiør

Bygningen inneholder også mindre saler, konferanserom og finere restauranter og nattklubber. Interiøret er et vitnesbyrd over en hel generasjon tsjekkiske kunstnere fra 1900-tallets første ti-år som for eksempel de allegoriske maleriene til Alfons Mucha.

Kunstnere

I sin tid deltok i sin tid den viktigste tsjekkiske malere og skulptører - Jan Preisler, Mikolas Ales, Max Švabinský, Ženíšek Frantisek Ladislav Saloun Mařatka Josef, Josef Vaclav Myslbek, Alfons Mucha i utsmykningen av rådhuset.

Billedgalleri

Eksterne lenker

Prague.net