Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°25′43,486″N 10°23′46,064″Ø

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, tegnet av Professor arkitekt Hermann Krag.
Foto: Frode Inge Helland
Ingangsparti, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, tegnet av Professor arkitekt Hermann Krag.
Foto: Frode Inge Helland

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, er et museum i Trondheim etablert i 1893. Det har har faste og skiftende utstillinger i tre etasjer av historisk og moderne kunstindustri, kunsthåndverk og design i glass, sølv, drakt, tekstil, møbler og keramikk av nasjonale og internasjonale kunsthåndverkere.

En av pådriverne for å få opprettet museet var antikvar og arkeolog Nicolay Nicolaysen, de facto riksantikvar før dette embetet ble opprettet.

Museet har et rom, Van de Velde-rommet, som er bestilt av Jens Thiis som var direktør for museet, av Henry van de Velde som innredet rommet og tegnet møblene spesielt for museet. Det har også et kontor og oppholdsrom fre 1952 som er tegnet og innrededet spesielt for museet av den danske arkitekten Finn Juhl. I tillegg har museet en samling av japansk kunsthåndverk, den eneste av sitt slag i Norge.

Faste utstillinger

  • Hannah Ryggens billedtepper har egen sal i 2. etasje med rundt tyve tepper som viser et tverrsnitt av hennes kunstneriske utvikling fra ennes første eksperimenter i 1920-årene, hennes politiske tepper fra 1930 - 1940-årene og til det siste teppet hun vevde i 1969.
  • Japan-samlingen, som ble bygget opp av Jens Thiis fra 1896, tre år etter museet ble etablert, og skulle vise japansk kunst som var en viktig inspirasjonskilde for samtidens kunstnere i Europa.
  • Kunsthåndverk & design gjennom tidene - historiske samlinger av norsk og nord-europeisk kunsthåndverk og kunstindustri med hovedverker blant annet innen porcelen, sølv, glass, keramikk, tekstil og møbelkunst fra 1500-tallet og frem til vår nære samtid fra bla. England, Holland, Nord-Tyskland eller Danmark. De fleste gjenstandene har vært i bruk i distriktet, selv om de stammer fra andre steder.
  • Interiør van de Velde viser et representativt utvalg av møbler og gjenstander fra omkring 1879-1898 designet av dens store nyskaperen på formgivingens område, belgieren Henry van de Velde.
  • Interiør - 52, Finn Juhl, spesialinnredet rom av den danske arkkitekten Finn Juhl, som skulle vise positive hovedlinjer innenfor kunsthåndverk og industri omkring midten av 1900-tallet. Rammen var "en designers kombinerte oppholdsrom og kontor" innredet med de beste gjenstander fra samtiden. I dag er rommet et av de få helstøpte Scandinavian design-interiører som er bevart.
  • Moderne kunsthåndverk, kunsthåndverk 1975 - 2005. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har siden 1893 rettet satsingen mot samtidens kunstindustrielle produksjon. Utstillingen er satt sammen av studio-kunsthåndverk, industrielt fremstilte håndverksprodukter og mekanisk fremstilte gjenstander og viser det økende skille kunsthåndverket og industridesign ,med vektlegging av kunsthåndverket som kunstnerisk aktivitet fremfor produsjon av bruks- og prydgjenstander.
  • Memphis-samlingen. Møbelamlingen viser eksempler på Memphis-gruppens designutvikling fra 1980 til gruppens oppløsning i 1988.
  • Leketøy-samlingen.

Eksterne lenker