Napoli nasjonalmuseum for arkeologi

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Napoli nasjonalmuseum for arkeologi.

Napoli nasjonalmuseum for arkeologi (Museo Archeologico Nazionale di Napoli) eller Napoli arkeologiske museum ligger i Napoli, Italia, ved det nordvestre hjørne av den opprinnelige greske bymuren i byen Napoli. Museet inneholder en stor samling av romerske kunstgjenstander fra Pompeii og Herkuleanum. Samlingen inneholder arbeider av høyeste kvalitet fremstilt i gammel gresk og romersk tid og fra renessansen.

Bygningen

Karl den III av Bourbon grunnla museet i 1750-årene. Bygningen var opprinnelig oppført som kavalleri-barakker, ble senere sete for Universitetet i Napoli (fra 1616 til 1777) og ble utvidet sent på 1700-tallet.

Samlinger

Museet inneholder samlinger med greske og romerske antikke gjenstander. Kjernen i samlingen skriver seg fra Farnese-samlingen som inneholdet graverte smykker, blant annet Farnese-begeret, en ptolemeisk skål av sardonyx (agat). Det mest kjente stykket i "Den stores skatt" og er grunnlagt på smykker samlet av Cosimo de' Medici og Lorenzo il Magnifico på 1400-tallet og Farnese-marmoret.

Blant de viktigste gjenstandene er:

Marmor

Den største delen av museets klassiske skulptursamling skriver seg i det store og hele fra Farnese-marmoret. Den er av stor viktighet siden samlingen inneholder romerske kopier av klassisk, gresk skulptur og i mange tilfeller er den eneste overlevende indikasjonen på de tapte arbeidene til Kalamis, Kritios og Nesiotes.


Bronse fra villaen i Papyri

Mosaikker

Museets mosaikksamling inneholder et stort antall viktige mosaikker som er utgravet i ruinene i Pompeiiog andre byer under Vesuv.

Den egyptiske samlingen

Museet har Italias tredje største samling av kunstgjenstander fra det gamle Egypt etter Museo Egizio i Torino.

Den består først og fremst av gjenstander fra to private samlinger, opprettet av kardinal Borgia i andre halvdel av 1700-årene og av Picchianti på begynnelsen av 1800-tallet. I senere reorganiseringer av samlingene er disse to kjernesamlingene blitt utstilt separat mens egyptiske og pseudo-egyptiske gjenstander fra Pompeii og andre utgravingssteder i Campania er utstilt i de direkte tilliggende saler.

I det nye oppsettet gir samlingene både et viktig vitnesbyrd om egyptisk sivilisasjon fra det gamle kongeriket (2700-2200 f.Kr.) og opp til den Ptolemeisk-romerske era.[1]

Det hemmelige kabinettet

  • Det hemmelige kabinett, atskilt en samling av romersk erotisk kunst.
  • Placentarius, den lille bronsestatuen viser en helt naken mann som i bærer et lite sølvbeger i den åpne håndflaten.

Eksterne lenker