Na Slovanech

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Na Slovanech.
Foto: Frode Inge Helland

Na Slovanech klosteret også kalt Emauzy er et kloster i Praha grunnlagt av Karl den 4. i 1347 for den slaviske Benedektinerordenen.

Historie

Koret.
Foto: Frode Inge Helland
Mot sideskipet.
Foto: Frode Inge Helland

Kirken som har skip og sideskip i samme høyde er en av de mest særpregete i hele Praha og ble innviet i 1372, ble oppusset i barokk og i nygotikk. I løpet av dets historie kom det under en rekke forskjellige herrer. Fra 1600-tallet til 1800-tallet hadde de spanske benediktinerne sete der, og etterpå de tyske munkene av samme orden.

Klosteret ble snart et lærdomssenter – en av studentene var den berømte predikanten Jan Hus.

Hussittene fremsto på begynnelsen av 1400øtallet og munkene godtok deres lære og Na Slovanech ble slik det første hussittiske kloster. Dette var heldig for klosteret, for på denne måten ble klosteret spart for plyndringer.
1500-tallet ble vitne til forvandlingen fra kloster til forløperen for dagens underholdningssentre og hadde et vertshus hvor man kunne lytte til musikk samtidig som man spilte kjegler.
Det neste århundret ble klosteret hjem for astronomen Johannes Kepler fulgt av en barokk ombygging utført av spanske benediktinere. Det var også dem som bygget til de to barokke, løkformete tårnene.
Det som de spanske munkene bygget, gjorde de tyske munkene på 1800-tallet fullstendig om. De såkalte Beuron-stilen erstattet det barokke med pseudogotikk. På denne tiden ble klosteret også sentrum for gregoriansk sang.

Under gjenoppbyggingen etter bombeangrepet er interiøret restaurert til sitt opprinnelige utseende. Arkitekt F. M. Černý har gitt eksteriøret moderne, oppadstrebende spir i lys betong som erstatter de opprinnelige, høygotiske gavlene og de senere barokke tvillingtårnene.

I dag huser det tidligere klosteret Institutt for Det Tsjekkiske Vitenskapsakademiet.

Kirkekunst

Sidekapellet.
Foto: Frode Inge Helland
  • Veggmalerier fra perioden omkring 1360 i Vår Frue kirke og i det gotiske klosteret fra gotikken.
  • Veggmalerier i det gotiske klosteret som viser scener fra Det gamle og Det nye testamente.
  • Gotisk krusifiks
  • Verdifulle illuminerte manuskripter som dessuten er laget på stedet.

Annet

Murmaleri i klostergangen. Rundt 1360.
Foto: Frode Inge Helland

Konventkirken ble gudstjenestene ikke ført på latin, i motsetning til alle andre ordener i Bøhmen, men på slavisk språk. Av dette kan man slutte at med grunnleggelsen av klosteret ønsket den romersk-katolske kirken å øve innflytelse på de østlige slaverne fra Dalmatia og Kroatia som sto utenfor den pavelige jurisdiksjon.

Billedgalleri

Kilder

  • Citibor Rybar: Prague. Praha 1973.

Eksterne lenker