Nøstet (Bergen)

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kart ove strøket Nøstet

Nøstet er et strøk i Bergen sentrum. Det var tidligere fergeanløp for Laksevaagsfergen og Askøyfergen.

Grenser

Strøket begynner ved Dragefjellets fot (Sydnes`grense) langs Gamle Nøstegaten til sjøen, så langs sjøen til Nordre Nøstekaien, videre opp Vestre Holbergsallmenningen (Scadenberghagen, der det gamle gartneriet dannet grensen til Verftet) til Klosteret, Klostergaten sørover til Halvkannebakken, ned Kjellersmauet og Baneveien, deretter opp til utgangspunktet.

Historie

Nøstet er et klart definert strøk innenfor middelalderbyen. Området er nevnt først på 1400-tallet, og ikke nærmere omtalt før på 1600-tallet. Her fantes spredt småhusbebyggelse for fiskere, fløttmenn og båtsmenn. Etter at her ble anlagt reperbaner (den første i 1607) og tobakksspinnerier, vokste det frem boliger også for industriarbeidere.

På 1700-tallet og utover 1800-tallet vokste bosettingen betraktelig. Utbyggingen skjedde tilfeldig, ”selvgrodd”, og dette ga strøket dets preg med utallige smitt og smau. Trangboddheten og mangel på lys og luft ga helsefarlige tilstander, og førte til at strøket hadde større dødelighet enn de fleste andre bydeler. I 1880-årene ble gatenettet regulert og nye kaier erstattet de gamle trebryggene. En brann i 1930 og bombeangrepet i 1944 utraderte vesentlige deler av den gamle trehusbebyggelsen i strøket.

Bilder

Litteratur

  • Strøk: BKSAKNR.200107583/24

Eksterne lenker
Bergen komm.png Denne artikkelen er
en del av prosjekt Strøk i Bergen.