Mezzotint

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Mezzotint er en redskaps-grafisk metode for dyptrykk.
Den gir spesielt gode muligheter for dybde i nyanser og graderinger, stofflighet, og som passer for bløte overganger i lys- og skyggevirkninger.
Teknikken består i å rubbe overflaten på en metallplate av eksempelvis kopper. Rubbingen oppnås ved å bruke en metallvugge, mezzotint-vugge, rokke, med egg av fine pigger som lager tett i tett med finkornete fordypninger i kopperplaten når den bearbeides med vuggen. Det å rubbe opp en flate på denne måten er meget arbeidskrvende og kan ta flere dager. For å få en jevnest mulig overflate må man bruke vuggen i opp til 40 forskjellige retninger
Deretter gnir man sverte i hullene i overflaten. Overflødig sverte gnis av. Deretter blir papiret presset mot kopperplaten under stort trykk hvor sverten overføres til papiret.
Jo flere og dypere huller det er i platen, jo mer sverte kan settes av på papiret. Lysere partier og detaljer oppnås ved å polere platen med et polérstål slik at platen glattes i de polerte partiene som da får mindre sverte å avsette på papiret.

Mezzotint er en meget krevende og en mindre utbredt grafisk teknikk. Den nyter imidlertid stor popularitet i Russland og Japan.

Mezzotint gir et meget stort toneområde, helt fra de dypeste fløyelsmyke sorte til klart hvitt.

P1240013 resize.JPG

Bjørn Brusdal: Trykkplate under arbeid, Detalj. Foto: Frode Inge Helland

P1240014 resize.JPG

Bjørn Brusdal: Trykkplate under arbeid. Her tegnet på platen for å kunne styre arbeidet med polérjernet på den rubbete flaten. Foto: Frode Inge Helland.

P1240006 resize.JPG

Mezzotintvogge. Plate, jevnt revet med vogge. Den rubbete flaten vil avsette en jevnt dypsort flate. Foto: Frode Inge Helland

P1240015 resize.JPG

Mezzotintvogge. Mezzotintvogge med skarpe tenner langs eggen. Foto: Frode Inge Helland.

P1240017 resize.JPG

Mezzotintvogge. Baksiden har rifler, slik at tennene fornyes når eggen slipes. Foto: Frode Inge Helland.

Eksterne lenker

Erling Valtyrson, arbeider i mezzotint