Mariasyklus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

En mariasyklus er en billedfortelling av scener fra Jomfru Marias liv. Motivet er mye brukt i kristen ikonografi. Fortellingen baserer seg på Jakobs protoevangelium [1] og Pseudo-Matteus [2] som er tekster som ikke er tatt med i bibelen. Fortellingene finnes også i Den gyldne legende[3].

Legenden

Sitat St. Anna, Sancta Mater Sanctissimae Virginis Mariae, «den allerhelligste jomfru Marias hellige mor», var gift med Joakim, og de stammet begge fra Davids slekt. De førte et gudfryktig og rettskaffent liv, men til deres sorg var deres ekteskap ufruktbart, og det ble regnet for en skam på den tid. Men etter tjue år fikk de svar på sine bønner ved at en engel forkynte at de skulle få en datter ved navn Maria, som ville bli æret i hele verden. Og Anna ble gravid kun gjennom et kyss fra Joakim.

Legenden forteller at Joakim og Anna hadde lovt Herren at deres barn skulle gis til templet for å tjene Ham. Den apokryfe beretningen forteller at jomfru Maria derfor som barn ble gitt til tempelet i Jerusalem som et offer til Gud og tjente der i 11 år.
Tolv friere konkurrerte om Marias hånd. De tolv gikk til ypperstepresten, for at han skulle dømme mellom dem. De betrodde sine staver til ypperstepresten, og på Josefs stav skjøt det ut friske skudd for å vise at han var den utvalgte. Apokryf er også fortellingen om at Josef var en gammel mann som hadde vært gift tidligere, og at Jesu «brødre» som omtales i evangeliene, er Josefs barn fra første ekteskap.

Sitat
Katolsk.no

Referanser

Santa Maria i Trastevere

Santa Maria i Trastevere er en Mariakirke. Her finnes deler av Mariasyklusen. Tiden mellom hennes fødsel og bebudelsen er ikke fremstillt her.

Cappella degli Scrovegni

Cappella degli Scrovegni eller Arenakapellet er en kirke i Padova. Den har en freskosyklus malt av Giotto som ble fullført omkring 1305, og er et av de ment betydningsfulle mesterstykkene i vestlig kunst. Kirken er dedikert til Santa Maria della Carità til festen i forbindele med bebudelsen i 1303. Giottos fresker har en Mariasyklus og en syklus over Kristus liv.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Mariasyklus.