Marias innsovning

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Marias innsovning fra Chora camii

Marias innsoving er et motiv i kunsten og en del av festsyklusen. Ortodoks tradisjon feirer hennes innsovning - ofte omtalt som Guds Moders hensovnelse - den 15. august hvert år.

Sitat Legenden forteller at da tiden for Jomfru Marias død var kommet, fant apostlene at de på mystisk vis var innkalt til Jerusalem, og de samlet seg rundt hennes seng. Et himmelsk lys fylte rommet, apostlene falt på kne og himmelen åpnet seg. Der så de menneskesønnen stå på en lyssky, og mens Marias ansikt strålte av morskjærlighet, sprang hennes sjel inn i sønnens armer. Sitat
Katolsk.no

Den ortodokse kirken mener at Maria døde en naturlig død som andre mennesker og at hennes sjel ble mottatt av Kristus etter døden. Etter dette på den tredje dage etter hennes død ble hun tatt opp i himmelen med sjel og kropp. Graven hennes ble funnet tom tre dager etter døden.

I vestlig kunst ble motivet mindre vanlig etter at doktrinen om Marias opptakelse i himmelen fikk støtte i Den romersk-katolske kirken i senmiddelalderen. selv om doktrinen ikke fastslår om hun var død eller levende da hun ble tatt opp i himmelen blir hun vanligvis i kunsten vist levende. Tidlge fremstillinger følger den bysantinske festsyklusen hvor Maria ligger på en enkel seng i fremgrunnen av bildet.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Marias innsovning.