Marcel Duchamp

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Marcel Duchamps)
Hopp til: navigasjon, søk
Marcel Duchamp
Marcel Duchamp 007.jpg
Fødselsdato: 28. juli 188
Bortgang: 2. oktober 1968
Nasjonalitet: fransk amerikansk

Marcel Duchamp (28. juli 1887 – 2. oktober 1968) var en fransk-amerikansk kunstner. Han blir ansett å være en av det 20. århundrets viktigste kunstnere, og han har hatt stor betydning både for utviklingen av europeisk og amerikansk popkunst og konseptkunst på 1960- og 70-tallet, og for diskusjonen om hva som kan defineres som kunst, helt fram til i dag.

Liv og virke

Marcel Duchamp, bror av malerne Raymond Duchamp-Villon og Jacques Villon, var en av de mest innflytelsesrike innen utviklingen av den moderne kunsten på 1900-tallet. Dette gjelder retninger som konseptkunst, minimalisme, popkunst og kinetisk kunst. Han sluttet seg omkring 1911 til kubistgruppen Section d'Or og nærmet seg deretter futurismen og Kandinskij.

Et av hans tidlige hovedverker er Nude Descending a Staircase (1912, Philadelphia Museum of Art) som ble vist under Armory Show-utstillingen i New York 1913.

Duchamp bosatte seg i New York 1915, og tilbrakte mesteparten av livet sitt her. Grunnla New York Dada Group sammen med Man Ray, Picabia o.a. Periodevis laget han ready-mades, billedsammenstillinger av industrielle hverdagsartikler som flasketørkestativer, korketrekkere og sykkeldeler. Hans tidligste ready-made var Sykkelhjulet (1913, original tapt, replikk i Museum of Modern Art, New York), men det var Fountain (1917), en masseprodusert porselenspissoarskål signert med pseudonym (R. Mutt) av kunstneren, som gjorde ham verdensberømt.

Et annet kjent verk er en reproduksjon av Leonardo da Vincis Mona Lisa, respektløst påmalt barter og undertekst. Hans hovedverk er et stort ufullført maleri på glass, The Bride Stripped Bare by her Bachelors, Even eller Large Glass (Philadelphia Museum of Art, 1915–23). Dette verket er tolket på en rekke måter, og er blant annet utlagt som en allegori over kjærligheten eller den skapende akten, og ble først oppdaget av surrealistene. Han eksperimenterte også med abstrakt film, rotorrelieffer (sirkulerende relieffer) og annet. Etter arbeidene med sitt store glass-bilde, trakk han seg 1923 mer eller mindre tilbake fra kunstscenen, returnerte til Paris, og konsentrerte seg for en stor del om sjakk, og utviklet seg til å bli en av Frankrikes ledende sjakk-spillere. I 1942 bosatte han seg permanent i New York. Selv om han i mindre utstrekning i mange år hadde syslet med kunst, var det først i 1960-årene med happeninger og andre typer kunsteksperimenter, at han igjen fant utviklingen så vidt interessant at han på nytt engasjerte seg i det som skjedde innen den moderne kunsten.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Marcel Duchamp.