Møte i Bergen/pressemelding

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Bryggens museum

PRESSEMELDING FRA NORSK WIKIPEDIA

Som del av næringslivskonferansen InnoTown i Ålesund skal grunnleggeren av internettleksikonet Wikipedia (www.wikipedia.org), Jimmy Wales, til Norge. I forkant av konferansen kommer Wales til Bergen for å møte representanter for Wikipedia på lokale språk og målfører.

Pressemøte

I sammenheng med Bergensbesøket inviterer det norske Wikipediamiljøet til et åpent pressetreff med Jimmy Wales. Møtet er plassert i caféen i Bryggens Museum klokken 15.00 den 29. mai.

Foredrag

Klokken 18.00 samme dag skal det avholdes et møte med norske Wikipediaskribenter og andre intresserte, i Realfagsbyggets Auditorium 1 ved Universitetet i Bergen. Her skal Wales holde foredrag og etter foredraget vil det åpnes for spørsmål fra salen og debatt.

Om Wikipedia

Wikipedia ble startet i 2001, og har på få år blitt verdens største oppslagsverk på Internett. Den engelske utgaven har over en million artikler, og de norske utgavene har over 60 000 på bokmål (http://no.wikipedia.org) og 15 000 på nynorsk (http://nn.wikipedia.org). Også en Wikipedia på samisk (http://se.wikipedia.org) er i oppstartsfasen. For tiden har Wikipedia på bokmål 12 000 registrerte bidragsytere og tallet øker med omtrent 1000 nye hver måned. Wikipedia finnes på hele 229 ulike språk, med totalt 3,8 millioner artikler. Over en million mennesker besøker Wikipedia hver eneste dag.

Det spesielle med Wikipedia er at det er et helt fritt og åpent leksikon. Alle kan enkelt bidra, noe som forklarer den voldsomme veksten. Innholdet i Wikipedia er også fritt tilgjengelig, noe som vil si at alle kan bruke innhold fra Wikipedia i andre sammenhenger.

Wikipedia her flere søsterprosjekter på mange språk. Blant annet Wiktionary, en fri ordbok, og Wikimedia Commons, en fri mediedatabase. På samme måte som i Wikipedia er innholdet fritt gjenbrukbart for alle, samtidig som alle kan bidra.

Den store suksessesen til Wikipedia har også medført at flere og flere benytter Wiki-modellen i forskjellige typer prosjekter. Mediawiki som er programvaren som driver Wikipedia er åpen og fritt tilgjengelig, helt i tråd med prinsippet om fri og åpen kunnskap. Programvaren kan lastes ned gratis og brukes fritt, og om nødvendig modifiseres for helt nye oppgaver. Mange bedrifter og flere høyere utdanningsinstitusjoner har tatt programvaren i bruk.