Møhlenpris

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over Møhlenpris
Tegning: Bergen kommune

Møhlenpris, tidligere kalt Vestre Sydnes, er et strøk i Bergen sentrum, fra Nygårdshøydens vestlige skråning i øst til Damsgårdssundet i vest. Puddefjordsbroen passerer over Møhlenpris. Strøket er navngitt etter Jørgen Thor Møhlen som anla en del industri der på 1600-tallet: Først trankokeri, senere også reperbane, saltkokeri, såpekokeri, oljemølle og tønnemakeri. Dette gjorde at en liten forstad vokste frem i området. I 1877 ble Møhlenpris innlemmet i Bergen.

Grensene går i linje fra Gamle Nygårdsbroen, langs Puddefjordstranden til Klubben i Dokken (nå innerst på Dokkeskjærskaien), opp gjennom Industrihuset, Møhlenprisbakken til Joachim Frieles gate og videre langs Nygårdshøydens vestside (Nygårds grense) tilbake til utgangspunktet.

Møhlenpris, tidligere kalt Vestre Sydnes, er et av Bergens klarest definerte strøk og innbefatter den delen av Domkirkens landsogn som er lokalisert mellom Nygårdshøyden og Puddefjorden. I middelalderen var her beitemarker som tilhørte Munkeliv kloster. Senere ble området en del av byens takmark. Kongen overdro eiendommen til Jørgen Thormøhlen som startet trankokeri her i 1671. Senere ble virksomheten utvidet med reperbane, saltkokeri, såpekokeri, oljemølle og tønnemakerbod. Dette førte til fremveksten av en forstad med 600- 700 innbyggere. I 1877 ble Møhlenpris innlemmet i Bergen, og etter anleggelsen av Olaf Ryes vei, begynte utbyggingen av de kvadratiske, men ganske små kvartalene.

Møhlenpris i dag

Møhlenpris idag rommer et område med boligbebyggelse, hovedsakelig plassert mellom Puddefjordsbroen i nord og Wolffs gate i syd, et område med industri mellom Wolffs gate og sydover mot Marineholmen, Møhlenpris idrettsplass mellom industriområdet og boligområdet, og noen ytterligere industri og havnevirksomhet langs sjøkanten utenfor boligområdet, og til slutt noen kontorbygg umiddelbart nord for Puddefjordsbroen. Innimellom kontorbygningene står også to praktbygg: Møhlenpris hovedgård, trolig fra 1680, og Monclairhuset fra ca. 1760 (gamle Bergen Husmorskole) som broen passerer direkte over. De nedre delene av Nygårdsparken kan også sies å være del av Møhlenpris.

Boligområder

Boligområdet har et strengt rettvinklet gatenett, og det meste av bygningsmassen er murbygninger fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Olav Ryes vei ble anlagt cirka 1880, og skapte derved den første veiforbindelsen mellom Bergen sentrum og Møhlenpris over Nygårdshøyden. I den veien finner man det student-drevne utestedet Hulen, som ligger i et gammelt tilfluktsrom. Møhlenpris idrettsplass, som sommeren 2005 ble gjort om fra grusbane til kunstgressbane etter en donasjon fra Trond Mohn, er hjemmebane for SK Djerv. Den er også eksersisplass for Nygaards Bataljon.

Kulturminner

I umiddelbar nærhet med boligområdet finner man også Bergen tekniske museum, i lokalene til Bergens gamle trikkehall. Bergenstrikken ble nedlagt ved nyttår 1965, men med base i den gamle trikkehallen prøver entusiaster å holde liv i noen gjenværende trikker. Det er også lagt ned ny skinnegang i noen av gatene på Møhlenpris. Videre finner man Møhlenpris skole, en barneskole grunnlagt 1912.

Industri/Universitet

Industriområdet er dominert av det tradisjonsrike skipsverftet som fortsatt er kjent under sitt gamle navn Mjellem & Karlsen. Som en følge av Seim-saken i 2002 er verfsvirksomheten idag slått sammen med Laksevåg BMV i konsernet Bergen Yards. Når dette skrives (2006) arbeides det imidlertid med å erstatte industrivirksomheten med en større høyteknologisk forskningspark med 4-5000 ansatte fra bedrifter, universitetet og andre institusjoner, i tilknytning til det allerede eksisterende Høyteknologisenteret i Bergen, som ligger helt syd på Marineholmen. Første byggetrinn er ment å være Bergen Vitensenter, som sto ferdig i 2007.

Der er også noen andre leilighetsbygg og kontorbygg under oppføring, blant annet Puddefjorden borettslag like nord for veftet.


Litteratur

  • Strøk: BKSAKNR.200107583/24

Eksterne lenker


Bergen komm.png Denne artikkelen er
en del av prosjekt Strøk i Bergen.