Lucian Freud

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Lucian Freud
LucienFreud.jpg
Fødselsdato: 8. desember 1922
Fødselsted: Berlin
Bortgang: 20. juli 2011
Felt: Maler

Lucian Freud (født 8. desember 1922 i Berlin, Tyskland - død 20. juli 2011[1]) var en britisk, figurativ maler.

Han var kjent for sine virkelige, groteske maleri av nakne mennesker. Han malte bilder som er mange meter i lengde og høyde. Hans mest kjente verk er selvportrettet «Reflection», maleri av den britiske dronningen og bilder av den nakne menneskekropp som for eksempel «Naked girl asleep». Han har også malt en del bilder av sin egen mor.

Lucian var kjent for å bruke tykk oljemaling på lerret og nesten overdramatisere de grove og uskjønne detaljene ved menneskene han malte. Han valgte å ikke male profesjonelle modeller fordi han mente at de da ikke kunne oppføre seg som et naturlig menneske, men automatisk gikk inn i en annens rolle. Lucian Freud var kjent for å være et egoistisk menneske som kun gjorde ting dersom det kom noe godt ut av det for hans del . Han hadde intet ønske om berømmelse som person, kun for sine bilder som han selv refererte til som mesterverk.

Liv og virke

Lucian Freud kom fra en jødisk familie som bodde i Berlin, og familien flyttet til England for å slippe unna det nazistiske styret. De bosatte seg der i 1933, og i 1939 fikk Lucian britisk statsborgerskap. Han bodde i Devon i seks år. I 1939 begynte han på Central School of Art i London. Her gikk han et år, men mistrivdes. Han begynte derfor på Cedric Morris's East Anglian School of Painting and Drawing i Dedham, Essex]. Her trivdes han bedre, men gikk også her i bare ett år. Han tjenestegjorde i konvoy på et handelsskip i 1941, men mønstret av før ett år var gått på grunn av sykdom.

I 1944 hadde Lucian Freud sin aller første seperatutstilling ved Lefevre Gallery i London. Sommeren 1946 dro han til Paris, og så til Italia. Etter disse reisene bodde og arbeidet han i London. Han arbeidet også som lærer ved Slade School of Fine Art, University College i London, perioden 1949-54.

Lucian Freud fikk mange barn både i og utenfor ekteskap. (Minst 13, hevder en biograf.[2]) Han var gift to ganger - først med Kathleen Epstein og deretter med forfatteren Caroline Blackwood.

Bestefaren til Lucian var den kjente nevrologen og filosofen Sigmund Freud. Freud utviklet psykoanalysen som gikk ut på skille mellom det bevisste, det underbevisste og det som lå mellom. Han hadde teorier om at det vi opplever som barn er med på å påvirke og styre psyken vår som voksne. Disse teoriene preget Lucian som maler, og han tenkte mye og gikk inn i seg selv, i underbevisstheten, for å søke inspirasjon.

Virkemidler

  • I sin tidligste utvikling brukte han gjerne myke pensler og flate strøk. Senere ble det svinebust med pastos utpensling.
  • Freud malte for det meste på lerret. Han brukte tykk oljemaling og lot malingen stikke ut av lerretet. Det gjorde at hele maleriet fikk noe veldig grovt over seg, noe som er typisk for Freuds malerier
  • Freud la veldig mye vekt på detaljer og nøyaktighet i et bilde. Særlig markerte han hvis det er var skjønnhetsfeil i for eksempel huden
  • Freud malte ofte på store lerret. De kunne være tre meter høye og fire meter lange. Dette gjorde at bildene ble veldig intense og overvelmende.
  • Freud brukte spesielle former på selve bildet, eller rammen rundt det. Et eksempel er verket After Cézanne som mangler et rektangel av bildet i høyre hjørnet
  • Modellene Freud brukte var gjerne hverdagsmennesker der han fremstilte dem helt ærlig slik han så dem. Han har også laget portrett av en hest (20 seanser med hesten i atelieret) og av den engelske dronningen (mai 2000 til desember 2001 - stort sett i St. James' Palace).

Utmerkelser

Freud ble i 1983 utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour. I 1993 ble han tildelt Order of Merit. Freud var også kommandør av Order of the British Empire.

Referanser

  1. BBC News obituary, 21 July 2011
  2. Det tyske magasinet ART, nr.1 -2011 s. 46

Eksterne lenker