Laurentius fra Roma

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Laurentius fra Roma
Laurens.jpg
Diakon og martyr
Dåpsnavn:  Laurentius
Født:  ca. 230 Toledo
Død: 10. august 258 Roma
Anerkjent:  Den katolske kirke]
Festdag:  Larsok 10. august
Vernehelgen:  brannvesen, forbrente og fattige
I kunsten:  med stekerist og pengepung.
Commons-logo.png
Laurentius fra Roma bilder på Commons


Laurentius (av latin Laurentius, beærede; født ca. 230 i Toledo, død 10. august 258 i Roma) er en helgen, også kjent som St. Lavrans (samme latinsk opprinnelse, beærede). Svenskene kaller ham St. Lars.


Liv og virke

Laurentius var skattmester og en av syv diakoner i Roma. Den vanligste legenden sier at han, etter at pave Sixtus II ble henrettet, fordelte han kirkens skatter til de fattige. Dette var da imot keiser Valerian Is befaling. For dette ble Lavrans ifølge legenden langsomt stekt. Mange av dagens historikere mener imidlertid det er mer sannsynlig at han ble halshugget. Han ble gravlagt på kirkegården Campus Veranus, dog er hans hode i Vatikanet.

Siden 354 har han vært feiret den 10. august (Minnedagen for St. Laurentius. Også kalt Larsok eller Larsmesse). I kunsten avbildes han med en stekerist (dødsmåten) eller pengepung (det som fremprovoserte avrettingen).

Han er de fattiges, bibliotekarers, ølbryggeres, forbrentes og brannvesenets helgen. I Norge er Nidarholm kloster, Utstein kloster og Lørenskog kirke viet St. Lavrans. Ringsaker kirkes flamske alterskap fra 1520-årene har et bildefelt viet Laurentius. I det samtidige hollandske alterskapet i Stranda (Sløgstad) kirke er også helgenen avbildet. Han er også en av figurene på altertavlen i Norderhov kirke på Ringerike (laget av Johannes Lauritsen Skraastad ferdigstilt i 1682).

Dette er to av de ytterst få Laurentius-framstillinger i norsk kirkekunst. I Dråby kirke på Sjælland, ses han som delende ut gaver fra kirken til de fattige. I Skåne er Lund domkirke viet til St. Laurentius, og våpenet for den tidligere erkebiskop av Lund var derfor på gull en svart stekerist, og samme våpen brukes fremdeles av det nåværende bispedømmet. Klosteret og slottet El Escorial i Spania er også viet til St.Laurentius, og derfor består anlegget av flere kryssende fløyer med mellomliggende gårdsplasser, slik at grunnplanen danner en stor stekerist.

I 1935 ble det funnet en gammel trefigur av St. Laurentius på loftet i Lørenskog kirke, og det er derfor antatt at kirken i sin tid ble viet til ham. Figuren framstiller St. Laurentius i diakondrakt med en bok i den ene hånden og en rist i den andre. Risten er riktignok forsvunnet, men to hull viser hvor den har vært festet. Dyrkingen av St. Laurentius var utbredt i Norden i middelalderen, og Lars har derfor blitt et vanlig navn.

Eksterne lenker