Konstruktivisme

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Konstruktivisme er en betegnelse på en russisk kunstretning i begynnelsen av 1900-tallet, inspirert av blant annet Futurisme. Fra 1920 la man vekt på nytte- og propaganda-aspektene i kunsten.

Vladimir Tatlin grunnla retningen i 1914 og senere sluttet også Antoine Pevsner og Naum Gabo seg til. Innen arkitekturen hadde retningen sitt høydepunkt i Sovjet unionen på 20- og tidlig 30-tall.

Om retningen

Gabo og Pevsner var i mot at kunst måtte tjene sosiale og nyttige formål, og de laget rene abstrakte skulpturer hvor de utforsket estetikk og bruk av moderne materialer som plastikk og glass.

Tatlin derimot gikk snart i andre retningen og brukte konstruktivistiske ideer i utviklingen av industridesign og arkitektur. Pevsner, Gabo og mange andre russiske kunstnere reiste derfor til Europa i 1922 etter at konstruktivismen og andre moderne kunstretninger ble fordømt i Sovjet. Grunnen var at det ikke ble sett på som nyttige for Sovjetstaten og samfunnet slik som industridesign og sosialt nyttig arbeid.

Kjennetegn

Det som kjennetegner konstruktivismen er i hovedsak abstrakte skulpturer laget av maskinproduserte materialer som plater av metall, glass, plastikk, pleksiglass og streng. Kunstnerne ønsket å utforske abstrakte former, konstruksjoner, linjer og farger og skulpturene består ofte av geometriske former.

Konstruktivistiske ideer hadde stor innflytelse på funksjonalismen. I senere år har begrepet konstruktivisme blitt brukt i en videre forstand, og er nå assosiert med mange sider av moderne arkitektur og design.

Litteratur

  • Banham, Reyner; Theory and Design in the First Machine Age (Architectural Press, 1972)
  • Frampton, Kenneth; Modern Architecture: a Critical Introduction (Thames & Hudson, 1980)

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Konstruktivisme.