Kappadokia

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kappadokia
Foto: Nina Aldin Thune
Kart over Kappadokia

Kappadokia (gresk: Kappadokia, latin: Cappadocia, gammelpersisk: Katpatuka) var et oldtidsrike og landskap i innlandet i det midtre og østlige Lilleasia (Tyrkia). Området ligger mellom Svartehavskysten i nord og Taurus-fjellene i sør samt elvene Kızılırmak, Halys i vest og Eufrat i øst.

Historie

Navnet Kappadokia kommer opprinnelig fra gammelpersisk og betyr «landet med de vakre hestene». Det ble nevnt første gangen i det sjette århundre f.Kr. Tidligere var det et hettittisk rike rundt byen Hattusa, og ble i hellenistisk tid et selvstendig rike. Fra år 17 e. Kr. var Kappadokia en provins i Romerriket. Kappadokia består for en stor del av fjell, hvor blant annet Argaios (i dag Erdjijas dag) og Antitaurus er de høyeste. Urbefolkningen ble kalt «hvite syrier» (leukosyroi) av Herodot. Peters første brev i Bibelen er stilet til blant annet menigheten i Kappadokia.

En del av Kappadokia tilhører storlandskapet Karamania. Under Perserrikets tid var det store, utstrakte området delt i to høvdingedømmer (satrapier): Kappadokia ved Pontos samt det Indre eller Sørlige Kappadokia (også nevnt som Stor-Kappadokia). Navnet ble etterhvert innskrenket til å gjelde den sørlige delen, og i denne utstrekningen gjensto Kappadokia såvel som Alexander den stores og Selevkidrikets område som tilsvarende innenfor Romerriket etter at det i mellomtiden hadde eksistert som et eget rike med egne konger.

Verdensarv

Göreme nasjonalpark og formasjonene av tuffstein i Kappadokia, et slags trollslandskap, er i dag et populært turistmål. Den lille byen Göreme ligger midt i dette området og har mange hoteller. I det samme området finnes det mange hus og kirker som hugget ut av fjellet. Göreme Frilandsmuseum har en rekke kirker og dette området er opptatt i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder for Europa.[1]

Referanser

Litteratur

  • Epstein, Ann Wharton; Tokali Kilise: Tenth-Century Metropolitan Art in Byzantine Cappadocia, Washington DC: Harvard University Press, 1986.
  • Kostof, Spiro; Caves of God: Cappadocia and its Churches, Oxford University Press, USA 1989 ISBN 0-19-506000-8 ISBN 978-0195060003
  • Rodley, Lyn; Cave monasteries of Byzantine Cappadocia, New York 1995, 2010, ISBN 978-0-512-15477-2

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Kappadokia.

Commons

Commons har multimedia
for Kappadokia.