Kalvariegruppe

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kalevarigruppe fra Urnes stavkirke. Figurene har spor som kan tyde på at gruppen kan ha hatt en annen plassering i middelalderen, muligens som korbuekrusifiks
Foto: Kjartan Hauglid
Kalevarigruppe fra Giske kirke nå i Bergen museum
Foto: Nina Aldin Thune
Minnetavle fra Rollag stavkirke med en kalevarigruppe
Foto: Frode Inge Helland

Kalvariegruppe, kalvarier (fra latin calvaria, hodeskalle) eller korsfestelsesgruppe er en skulptural fremstilling av korsfestelsen, ofte med helgener. Skulpturgruppen som fremstiller Jesu korsfestelse på Golgata er et krusifiks. Ved siden av korset står som oftest Maria Jesu mor og apostelen Johannes. Betegnelsen kommer av stedet på Golgata hvor korset var reist.

Historie

Motivet var mye utbredt i middelalderen og ble brukt både i maleri og i større skulpturelle fremstillinger. I kirkene sto de vanligvis på toppen av korskranken som skilte koret fra skipet.

Kalvariegrupper ble ofte satt opp utendørs i Europa og de ble alminnelige i andre halvdel av 1400-tallet, spesielt i Nordtyskland, Bretagne og Lombardia. Mange finnes ennå i Bretagne, ofte som en del av de 14 stasjoners korsvandring (Via dolorosa). De fleste stammer fra slutten av 1400-tallet til begunnelsen av 1600-tallet. Gruppen kan også inneholde de korsfestede røverne, romerske soldater, Longinus med lansen, Stephaton med eddiksvampen og andre.

I den lutherske kirken ble motivet videreført. Det er bevart hele grupper og enkeltskulpturer fra middelalderens kalvariegrupper i norske kirker. Kalvariegruppene er ofte plassert på en altertavle eller andre steder i kirken. Motivet er også brukt blant annet i maleri og på minnetavler.

Plassering

Kalvariegruppen var ofte plassert som et korbuekrusifiks som ble hengt opp i korbuen, bueåpningen mellom skipet og koret. eller plassert på en tverrliggende bjelke, trabes. I senere tid kan den ha fått en annen plassering i kirkerommet.

Litteratur

Eksterne lenker