Kåre Jonsborg - Mosaikk - Årstidene

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kåre Jonsborg: Årstidene, Østre krematorium, Østre gravlund, Oslo.
Foto: Frode Inge Helland

Årstidene av Kåre Jonsborg, mosaikk på 33 kvadratmeter i Lille kapell, Østre krematorium, Østre gravlund, Helsfyr i Oslo. Den består av 400 000 selvhugne steinbiter av utelukkende norsk naturstein i sine naturlige farger, hentet fra funnsteder i forkjellige deler av landet. Skissene ble påbegynt i 1957 og veggen sto ferdig i 1961.

Ikonografi

Motivet fremstiller årstidene som symboliserer livets gang i en konstruktivt oppbygget handlingsrekke. Sentralt står såmannen som symboliserer livets opprinnelse. Under et tre sitter en mor med barnet ved brystet. Et lyst felt viser lekende barn, et ungt par går mot arbeidere som høster inn korn. En eldre mann beveger seg i retning av såmannen, mot livets fornyelse. Figurenes er gjengitt i verdiperspektiv der størrelse og plassering er bestemt av betydning og hensyn til komposisjonen - et bilde på menneskets egenskaper og verdi i kretsløpet.

Arne Durban, billedhugger og kunstkritiker i Morgenbladet:
Den gir et bilde på livet, i sunnhet, i naturnærhet, i lavmælt harmoni. Veggen er fri for spesifikke, kristelige symboler, ikke engang et kors. Noe religiøst bilde i snevrere forstand er det ikke, her er ingen kirkelige symboler, ikke engang det sentralkristne, dypeste motiv, korset, finnes her. Kunstneren er blitt forspurt og bebreidet dette. Men det har vært myndighetenes ønske ikke å ha dette på veggen som man møter i salen. Dødens alvor har man på katafalken. Til trøst til hjelp i en slik stund har man en lys og luftig sal hvor mildt overlys strømmer ned over et bilde stemt i de fineste, vareste toner.

Slik sett er veggen livssynsnøytral.

Omtale

Arne Durban, skrev i omtale av verket i Morgenbladet bla.:
Også her får de to bisettelseshaller kunstnerisk utsmykking, den minste har allerede fått sin, skapt gjennom planmessig, metodisk arbeide over fire år av Kåre Jonsborg. Winges utsmykking av den store salen er det ikke blitt noe av ennå. Men Jonsborgs fondvegg i den minste salen sto ferdig til innvielsen. Det var bare det at seremonien skjedde i den store salen, og ingenting ble sagt om dette nye storverket i norsk monumentalutsmykking. For det er det nemlig, selv om dimensjonene ikke er så imponerende. Det er et mosaikkarbeide av en kvalitet man ikke tidligere har sett her i landet.
Og:
-Kåre Jonsborgs dype og skjønne arbeid kommer uten tvil til å gå inn i rekken av store norske kunstverk.

Litteratur

Ruth Waadeland, Kunstneren Kåre Mikkelsen Jonsborg. Jakobineren fra de store skoger, Tapir akademisk forlag, Trondheim 2008 (ISBN 978-82-519-2403-0).

Se også