Joseph Mallord William Turner

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Joseph Mallord William Turner
Turner Self Portrait.jpg
Fødselsdato: 23. april 1775
Fødselsted: London
Bortgang: 19. desember 1851
Dødssted: London
Nasjonalitet: Engelsk
Felt: Maler

Joseph Mallord William Turner, J. M. W. Turner (født 23. april 1775 (trolig; datoen er omstridt) i Covent Garden, London, England, død 19. desember 1851 i sin bolig på Cheyne Walk i Chelsea, London) var en britisk kunstner som var mest kjent for sine romantiske landskapsmalerier, hvor stilen kan sies å ha lagt grunnen for impresjonismen. Han malte både oljemalerier og akvareller, men det var det sistnevnte han var mest kjent for.

De tidlige årene

Hans far William var parykkmaker, men ble senere barberer. Hans mor, Mary Marshall, som var husmor, ble psykisk ustabil under hans tidlige år, mulig grunnet Turners yngre søsters tidlige død i 1786. Moren døde i 1804, etter å ha vært innlagt på mentalsykehus.

For trolig å avlaste familien ble den unge Turner sendt til sin mors bror i Brentford i 1785, hvilket da var en liten by vest for London ved Themsen. Det var her han første viste interesse for maleri. Et år senere ble han sendt til en skole i Margate i Kent øst for London. På denne tiden hadde han skapt mange malerier, som faren viste i sitt butikkvindu.

Kunstnerskap

Fishermen at Sea (1796)

Turners første jobb var som assistent til en arkitekt. Når han var 14 år bestemt han seg for å bli kunstner og begynte å studere, han kom inn på Royal Academy of Art som femtenåring, der blant annet Sir Joshua Reynolds var ansatt. En av hans akvareller ble antatt til akademiets sommerutstilling, til tross for at han bare hadde studert der i et år. Han tegnet og brukte vannfarger på papir, dette var noen år før han følte seg rede til å male med oljefarger. Hans første ordentlige oljemaleri malte han i 1796, da han var 21 år gammel, og det var maleriet Fishermen at sea. Allerede i 1803, i 27-årsalderen, var han en anerkjent kunstner.

Han er kjent som «lysets kunstner». Til tross for at han er mest kjent for sine oljemalerier, regnes Turner også som en av grunnleggerne av det engelske landskapsmaleri i akvarell.

Turner reiste omkring i Europa, først til Frankrike og Sveits, og han studerte i Louvre i Paris samme år. Han besøkte også Venezia ved flere anledninger.

Familie

Han giftet seg aldri, men han hadde en elskerinne, som han fikk to døtre med. Med alderen ble Turner stadig mer eksentrisk. Han hadde få venner, utenom faren som arbeidet som hans assistent. Hans far døde i 1829, og Turner tok det tungt. Etter dette ble han rammet av depresjon.

Linjeskipet «Téméraire» slepes til havn for opphugging (1838), National Gallery, London.
Slaveskipet, maleren J.M.W. Turners kommentar til Zongmassakren.

Han døde i sitt hjem på Cheyne Walk i Chelsea den 19. desember 1851 og ble begravet etter eget ønske i St. Paul-katedralen. Hans siste utstilling på Royal Academy ble holdt i 1850.

Turner etterlot seg en stor formue som han håpet skulle bli anvendt til hva han kalte «kunstnere på nedtur». Hans kunstsamling ble etterlatt til den britiske nasjonen og han ville at et særskilt galleri skulle bygges for dem. Dette ledet til rettstvist med hans etterlevende som handlet om hans testamentes gyldighet. Tyve år etter hans død ble kunstverkene levert til British Museum. En prestisjefylt årlig kunstpris, Turner Prize, ble stiftet i 1984, til ære for Turner.

Arbeider

Venice, from the Porch of Madonna della Salute 1835
 • Katedralkirke ved Lincoln (1795) - Vannmaling med blyant på papir (British museum, London)
 • Fiskere på Havet (1796) - Olje på lerret (Tate Gallery, London)
 • Moonlight, A Study at Millbank (1797) - Olje på panel (Tate Gallery, London)
 • Buttermere Lake: A shower (omkring 1798) - Olje på lerret (Tate Gallery, London)
 • Hafod (omkring 1799) - Vannmaling på papir (Lady Lever Art Gallery, Storbritannia)
 • Dolbadern Slott (1799) - Blyant og vannmaling (Tate Gallery, London)
 • Caernarvon Slott (1799) - Vannmaling og blyant på papir (Offentlig samling)
 • The Fifth Plague of Egypt (1800) - Olje på lerret (Indianapolis Museum of Art, USA)
 • Pembroke Castle, South Wales: Thunder Storm approaching (1801) - Vannmaling på papir (Offentlig samling)
 • Ships Bearing Up for Anchorage (Alternativ tittel: The Egremont sea Piece) (1802) - Olje på lerret (Offentlig samling)
 • Salisbury Katedrals interiør (omkring 1802 - 1805) - Vannmaling på papir (Offentlig samling)
 • The Festival Upon the Opening of the Vintage at Macon (1803) - Olje på lerret (Sheffield City art Galleries, England)
 • Glacier and Source of the Arveron, Going Up to the Mer de Glace (1803) - Vannmaling på papir (Yale Centre for British Art, USA)
 • Calais Pier, With French Poissards Preparing for Sea: an English Packeet Arriving (1803) - Olje på lerret (National Gallery, London)
 • Windsor Castle from the Thames (omkring 1804-1806) - Olje på lerret (Offentlig samling)
 • The Passage of the St. Gothard (1804) - Vannmaling (1804) (Abbot Hall Art Gallery, USA)
 • The Lake of Thun, Switzerland (1806) - Vannmaling på papir (offentlig samling)
 • Sun Risin through Vagour; Fishermen Cleaning and Selling Fish (1807) - Olje på lerret (National Gallery, London)
 • Pope's Villa, at Twickenham (1808) - Olje på lerret (offentlig samling)

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Joseph Mallord William Turner.