Josef fra Nazaret

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Josef)
Hopp til: navigasjon, søk

Josef fra Nazaret (hebraisk: יוֹס,gresk: Ἰωσήφ) (også kjent som Josef av Davids hus, Josef den trolovede, Sankt Josef eller Josef arbeideren) er kjent fra Matteusevangeliet, Lukasevangeliet og Johannesevangeliet i Det Ny Testamente som jomfru Marias trolovede og Jesu stefar. Selv om han ifølge kristen tradisjon ikke var Jesu biologiske far, var han den hellige families overhode. Josef har status som helgen i de romersk-katolske, ortodokse , lutherske og anglikanske kirker.

Josef var ifølge Bibelen gift med Maria, Jesu mor og var tømrer. (Matt 13:55) Han tilhørte kongeætten, og anerkjennelsen av Jesu slektslinje tilbake til kongene var derfor viktig. (Matt. kap. 1)

Han var forlovet med Maria da hun mottok engelens budskap om at hun skulle føde Jesus. Etter noen kvaler tok Josef på seg oppgaven som Jesu far.

Bibelen gir få detaljer om Josefs senere liv, og sier ikke når han døde.

Josef står senest oppført i Bibelen i Lukas evangeliet i kapittel 2, under Jesus som tolvåring i tempelet. Siden Bibelen ikke gir mange detaljer som Josefs senere liv, kan det se ut til at han i motsetning til Maria døde før Jesu korsfestelse.

Han regnes i dag som helgen og er arbeidernes skytshelgen. Festdag 19 mars samt 1 mai (Josef arbeidernes dag).