Johannes Døperen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Johannes Døperen
Døpjohsuc (1).jpg
Forkynner
Dåpsnavn: 
Født:  24. juni (trad.), år 1 f.Kr Jerusalem
Død: ca. 29 Jerusalem
Anerkjent:  Den katolske kirke, Den ortodokse kirke, har særstilling også i protestantiske kirker
Festdag:  24. juni
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Malta, Burgund, Provence, Firenze, Amiens, for vevere, skreddere, snekkere, buntmakere, garvere, fargere, smeder, hovsmeder, tømrere, salmakere, vindyrkere, gjestgivere, tønnebindere, skorsteinsfeiere, arkitekter, murere, steinhoggere, kinoeiere, gjetere, bønder, musikere, dansere, sangere, karmelitter, Malteserordenen (Johannittene); for husdyr, sauer og lam, for vinstokkene, for motorveier, for dåpen, for monastisk liv; ved abstinens; mot epilepsi, hodesmerter, heshet, svindel, barnesykdommer, frykt og angst; mot hagl
I kunsten:  Ikledd kamelhårskappe, ofte vist mens han døper Jesus


Johannes Døperen er en person fra Det nye testamente. Han døpte sin tremenning Jesus Kristus i Jordanelven.

I Danmark og Norge var han også kjent som St. Hans, en kortform av Johannes, og har gitt navn til høytiden St. Hans, den 24. juni som tradisjonelt regnes som hans fødselsdag, fordi det fortelles i Det nye testamente at da Maria unnfanget var Elisabeth seks måneder på vei; han ble altså født seks måneder før Jesus.

Familie

Han var sønn av den jødiske presten Sakarja og Elisabeth, som var Jomfru Marias kusine. Det fortelles i Bibelen at Maria besøkte Elisabeth mens de begge var svangre, og at barnet da «hoppet av fryd» i hennes mage. I Den katolske kirke mener man at Johannes da ble løst fra arvesynden, og dermed født uten skyld (dog ikke unnfanget uten skyld som Maria).

Død

Kong Herodes Antipas fikk ham halshugget etter ønske fra sin kone Herodias, som var hans kusine og hans halvbrors tidligere kone. Dette ble etter jødisk syn regnet som blodskam, og Johannes fordømte ekteskapet, hvilket førte til at hun la ham for hat. Han ble gravlagt av sine disipler i Sebaste i Samaria.

Se også