Joakim av Sepphoris

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Joakim)
Hopp til: navigasjon, søk
Joakim av Sepphoris
Joakim.jpg
Jomfru Marias far
Dåpsnavn: 
Helligkåret:  Oldkirkelig tid
Anerkjent:  Den katolske kirke
Den ortodokse kirke
Festdag:  26. juli (vest)/9. september (øst) (sammen med Anna
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Adjuntas, Puerto Rico, fedre, bestefedre, ektepar, snekkere, linhandlere
I kunsten:  Lam, duer, sammen mes St Anna eller Maria


Joakim av Sepphoris var Jomfru Marias far og Annas ektefelle. I katolsk og ortodoks tradisjon var St. Joakim ektemannen til St. Anna og mor til Jomfru Maria. Det nye testamentet nevner ikke Marias foreldre ved navn. Fortellingen finnes i Jakobs Protoevangelium som er et apokryft skrift fra ca. år 165.

Sitat Jakobs Protoevangelium forteller at Anna og Joakim (Jojakim) begge stammet fra Davids slekt, og de giftet seg da de ennå var unge. Joakim stammet fra den galileiske byen Sepphoris (Zippori), ikke langt fra Nasaret. Han var prest i Jerusalems tempel, og når han ikke tjenestegjorde der, førte han sin saueflokk på beite i fjellene rundt Jerusalem. Ekteparet førte et gudfryktig og rettskaffent liv, men til deres sorg var deres tyveårige ekteskap ufruktbart, og det ble på den tiden regnet for en skam eller endog en forbannelse. En gang Joakim skulle bære frem offeret, nektet ypperstepresten å ta imot hans offer, da Guds velsignelse ikke hvilte over ham.
Den dypt sårede Joakim dro da ut i ørkenen for å faste og be i førti dager i ørkenen. Anna ba under et laurbærtre, viste det seg engler for begge og forkynte at de skulle få en datter ved navn Maria, som ville bli æret i hele verden. Begge skyndte seg til hverandre, og de møttes ved Den gylne Port i Jerusalem. Noen versjoner av legenden hevder at Anna ble gravid kun gjennom et kyss fra Joakim.
Sitat
Katolsk.no


Eksterne lenker