Istanbul

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over Konstantinopel fra 1422

Istanbul opprinnelig navn Konstantinopel er bygget på syv høyder liksom Roma. Byen ble hovedstad i 330 og betegnes som silhuettenes by.

Stedet er et knutepunkt hvor Østen og vesten møtes. En del av byen, på andre siden av Bosporosstredet, ligger derfor i Asia mens den gamle byen og den nyere mer moderne delen, Taksim, ligger i Europa.

Det Gyldne Horn skiller de to europeiske bydelene, og over hornet er der flere broer bl.a. Galatabroen.

Bysantinske bygningene

De Bysantinske bygningene ligger hovedsakelig i den gamle europeiske delen. Byen var i sin tid utrolig rik på kirkebygninger og klostre og en rekke bygninger er blitt omgjort til moskeer og er i daglig bruk.

Det skal ha vært 450 kirker og 340 klostre i byen. Mange av disse er bare kjent fra beretninger til reisende og er ikke mulig å lokalisere. De viktigste, ut fra et kunsthistorisk perspektiv, Hagia Sofia og Chora camii er etter å ha vært først kristne kirker og senere moskeer blitt omgjort til museum.

Opp igjennom tidene har byen gjennomlevd en rekke forskjellige styresett med forskjellig syn på religion og der har vært flere jordskjelv. Dette gjør det vanskelig å få et helt bilde av hvordan den bysantinske kunsten har vært i Konstantinopel. Der er bevart en rekke kirker fra forskjellige tidspunkt men lite original mosaikk. Noe har vært dekker av kalk og er blitt avdekket i etterkrigstiden. Det gjelder mosaikkene som ble laget etter ikonoklasmen i Hagia Sofia og mosaikkene i Chora.

Historie

Fra ca. 1000 til 657 f. Kr. var dette en liten fiskerlandsby, strategisk plassert ved Bosphous, som stredet heter på latin. I 657 f. Kr. ble byen erobret av grekerne som gjorde den til gresk koloni under navnet Byzantium.

Romerne som inntok Hellas i 146 f.Kr., overtok både byen og navnet. Det var denne fredlige lille byen keiser Konstantin i 330 e.Kr. gjorde til hovedstad for hele det romerske riket. Byen ble da bygget ut i stor skala. Samtidig skiftet den navn til Konstantinopel, eller Det nye Roma som den også ble kalt. Hovedstad fortsatte den å være også etter at det vestlige Romerriket ble overlatt til seg selv, men nå het riket Det byzantinske riket. Dette riket falt da ottomanerne i 1453 angrep byen – da ble den omgjort til en muslimsk hovedstad i det store ottomanske riket under navnet Istanbul.

Hovedstad var den inntil 1922, da tyrkerne flyttet hovedstaden til Ankara, som lå mer sentralt plassert i Tyrkia. I 1984 fikk byen en ny byregjering som bestemte seg for å oppruste byen til Capital of the East – bygningene ble pusset opp, nye parker anlagt og museer og nye kultursentre ble åpnet.


Litteratur

  • Freely, John; The companion guide to Istanbul, Companion Guides, Wood bridge Great Britain 2000


Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Istanbul.

Commons

Commons har multimedia
for Istanbul.

Commons

Commons har multimedia
for Istanbul.