Internasjonal gotikk

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Wilton-diptykonet er et eksempel på Internasjonal gotikk

Internasjonal gotikk eller Den Internasjonale stil er en kunsthistorisk periode som var på slutten av 1300-tallet i Europa.

På denne tiden var det stor utveksling ac ideer over store deler av Europa. Nord-Europa lære av Italia og Italia av andre deler av Europa. Kunstnerne skildret folkeliv og bakgrunnen i bildene var «naturlig». Før hadde en fremstillt en hellig beretning så samvittighetfullt som mulig, men nå ønsket en å gjengi naturen og virkeligheten.

En av forløperne for internasjonal gotikk var Simone Martini. Hans raffinement ble populær ved hoffet i Avignon der han arbeidet i perioden 1340-41.

Den internasjonale gotikken har et aristrokratisk anstrøk og er fyllt med flamske naturialsitisk detaljer. Den har og et klart og enhetlig preg ulikt den tidlige gotiske kunsten.

Wilton-diptykonet

Wilton-diptykonet er nå i National Gallery i London. Det er vanskelig å datere og opphavsmannen er ukjent det er også hans nasjonalitet. Maleriet ble oppbevart i Wilton House i Wiltshire i England og har navnet derfra. Bildet viser Richard II av England som kneler fremfor Jomfru Maria og Jesusbarnet. Sammen med ham er de to engelske helgenene Edmund som bærer en pil og Edward bekjenneren som holder en ring. Bak kongen er Johannes Døperen. Alle englene bærer smykker formet som en hvit hjort, kong Richards personlige emblem. maleriet kan ha blitt malt for å understreke Kongens myndighet eller Richards «gudommelige rett» da den blir bekreftet ved velsignelsen han får av Jesusbarnet. Maleriet hat også en referanse til Helligtrekongersdag med tre konger som tilber barnet.

Illuminasjoner

Gentile de Fabiano

Antonio Pisanello

Kunsten og Svartedauden

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Internasjonal gotikk.

Commons

Commons har multimedia
for Internasjonal gotikk.