Hermes

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Som sine spesielle egenskaper har Hermes først og fremst sin «kerykeion» eller caduceus - en heraldisk stang. En herald er en budbringer eller en åpenbarer. Men siden han, på grunn av sin funksjon, også reiser mye, har han vanligvis også en "petasos" eller "pilos", en vanligvis bred reiselue. Til slutt har han ofte vinger, enten på hatten eller på reisestøvler eller sandaler. Før ca. 400 f.Kr. Han er også ofte laget av skjegg; men kunstnerne fra 400 og senere ser ham som en yngre mann uten skjegg.

Gudenes diplomat

Hermes hadde underordnet stilling i det greske gudehierarkiet, men han var gudenes budbringer og blir derfor ofte avbildet med vingede sandaler og en petaos eller en reisehatt, med eller uten vinger, som han fikk av gudene for at han skulle kunne reise raskere. I tillegg er han også gud for veltalenhet, handel, landeveier, tyver og røvere. Hermes var også kjent som Psykhopompos, «Sjelefrakter», ettersom et av hans mange verv var å føre menneskenes ånder til Hades. Staven han også har på mange avbildninger har to slanger som vikler seg inn i hverandre, dette er symboler på jorden og underverdenen. På grunn av skoene fremstilles han også som idrettens gud.

Drømmens gud

Hermes også herre over søvnen, det var han som sendt drømmene til menneskene. I et av de mest kjente sagnene om Hermes bruker han nettopp denne evnen som søvnbringer da han redder |Io, en av Zevs' mange elskerinner. Hera forvandlet Io til en ku og fikk kjempen Argos som hadde 100 årvåkne øyne til å holde øye med kua. Hermes spiller på en sølvfløyte som får kjempen og alle dens øyne til å sovne, en etter en. Deretter kapper han hodet av Argos og befrir Io. I følge historien skal Hera ha blitt så sint da hun hørte at Io hadde kommet seg unna at hun tok alle Argos’ øyne og spredte dem ut over påfuglens hale. Således ser påfuglens hale ut slik den gjør.

Barn

Hermes fikk et stort antall barn. Blant disse er tyver, ledere, Pan og Hermaphroditos, en sønn han fikk med Afrodite.

Se også

Eksterne lenker