Henry van de Velde

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Henry van der Velde: Villa Esche, Chemnitz], Tyskland.
Henry van der Velde: Nordfasade på Hauptgebäudes der Bauhaus-Universität, Weimar
Henry van de Velde: Stol, 1895.

Henry Van de Velde (født 3. april 1863, død 15. oktober 1957) var en belgisk maler, arkitekt og interiørarkitekt. Sammen med Victor Horta kan han betraktes som en av de viktigste grunnleggerne av og representantene for art nouveau.

Van de Velde studerte malerkunst i Antwerpen og Paris. Han malte i nyimpressionistisk stil; i 1889 ble han medlem av Brussel-baserte kunstnergruppen "Les Vingt" (de fem). Fra 1892, ga han opp malerkunsten og henga seg til dekorasjon og arkitektur. Han eget hus, Bloemenwerf i Uccle, var inspirert av arts and crafts-bevegelsen. Han tegnet også interiører og møbler for den inflytelsesrike utstillingen "Art Nouveau", som var organisert av Samuel Bing i Paris i 1895. Van de Velde var en av de første arkitekter og møbelformgivere som arbeidet i den abstrakte stilen med svungne linjer som kom til å kjennetegner Art Nouveau.

Omkring århundreskiftet, Van de Velde tegnet flere bygninger i Tyskland, innbefattet Folkwang Museum i Hagen (i dag huser bygningen Karl Ernst Osthaus-Museum). Han ble også grunnleggeren Kunstgewerbeschule og kunstakademiet i Weimar, forløperen til Bauhaus som ble videreutviklet av Walter Gropius. Dessuten var Van de Velde nært knyttet til Deutscher Werkbund.

Under Den første verdenskrig, bodde han i Sveitz og iNederland, hvor han tegnet Kröller-Müller Museum i Otterlo. Fra 1926 til 1936, var Van de Velde professor ved Ghent University, hvor han ble arkitekt for universitetsbiblioteket (det såkalte Boekentoren eller Boktårnet).


Van de Velde-rommet

I 1907 engasjerte Jens Thiis Henry van de Velde, som nå regnes som en av datidens fremste stilskapere, til å tegne og innrede et rom i museet som var beregnet på vise et Art nouveau-interiør. Henry van de Velde-rommet er ganske enestående i sitt slag, med interiør og møbler spesialtegnet for formålet. Det er siden gjenskapt i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums nye lokaler.

Eksterne lenker