Helgen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

En helgen er i kristen tradisjon, unntatt i de reformerte kirker, en person som levde sitt liv som en så vellykket «Kristi etterfølgelse» at kirken offisielt kunne slå fast at det ikke lenger var ham eller henne som hadde levd, men Kristus som levde i ham eller henne. Det betydde at det egentlig var Kristus man æret i helgenen. Det norske ordet «helgen» kommer av norrønt heilagr, men bruken av ordet i dagligtalen ligner mest på hvordan det latinske ordet sanctus og varianter av det brukes i kristen og særlig katolsk tradisjon.

En helgen er en person, ofte avdød, som er gjenstand for religiøs dyrkelse og anses for å ha særlig nær kontakt med gud(ene). Helgener dyrkes gjennom bønn og reiser til steder tilknyttet deres liv, død og eventuelle åpenbaringer i ettertid. Helgener dyrkes også ofte som moralske forbilder.

Dyrkelse av levende og døde mennesker som mellomledd og meglere mellom gud(er) og mennesker er kjent innenfor mange religioner. Ofte regnes de som gud(ene)s favoritter blant menneskene og får eller oppnår spesielle egenskaper, alt fra å helbrede sykdom, påvirke været, avverge ulykker og sikre seier i strid til å sikre hell på eksamen eller arbeidsmarkedet.

Helgen-motiv

Helgen-motiv er mye brukt i kirkekunst. Dette er noen eksempler på helgener som er vanlig i kirkene.

type Bilde Festdag Beskrivelse
Peter Choracamii - 055.jpg 22. februar (Peters stol)
29. juni (Peter og Paulus
Peter (født omkring Kristi fødsel, død 64 eller 67) var en av Jesu tolv disipler i Det nye testamente, sammen med Jakob og Johannes den som stod Jesus nærmest. Han het opprinnelig Symeon (gresk: Simon) Bar-Jona (sønn av Jonas), men Jesus ga ham kallenavnet Peter (som betyr «Klippen», på arameisk Kefas).


Paulus Choracamii - 054.jpg 25. januar (Apostelen Paulus' omvendelse)
29. juni (Peter og Paulus
10 og 5 f.Kr., død i Roma ca. 67) var en av Kristi apostler, og forfatter av flere brev som er inkludert i Det nye testamente. Den viktigste kilde til kunnskap om ham er hans egne brev, dernest Apostlenes gjerninger.
Døperen Johannes Døpjohsuc (1).jpg 24. juni Johannes Døperen er en person fra Det nye testamente. Han døpte sin tremenning Jesus Kristus i Jordanelven.
Georg og Dragen St.georghistmusstoch.jpg 23. april Georg ridderen eller Sankt Georg (Georg den hellige, Ridder Georg) (født omkring 275/280, død 23. april 303, kristen martyr i Palestina under keiser Diocletians forfølgelse.
Helena Helena.jpg 18. august Santa Helena var mor til Konstantin den store og skal ha funnet en rekke relikvier blant annet Jesu kors
Konstantin den store Konstantin.jpg Konstantin I (født 27. februar 272, død 22. mai 337), også kjent som Konstantin den store, var romersk keiser fra 25. juli 306 frem til sin død. Han er mest kjent som den første kristne keiseren i Romerriket, og som grunnleggeren av byen Konstantinopel.
Teodora Teodora.jpg 14. november 548) var østromersk keiserinne, gift med Justinian I den store. Hun blir, sammen med sin ektemann, regnet som helgen i den ortodokse kirken, de har festdag 14. november.
Justinian Justinian.jpg Justinian I er den mest kjente keiser av Østromerriket. Han etterfulgte sin onkel Justinus I. Han var en mektig hersker, og underla seg mye av landområdene som hadde ligget under Romerriket. Det store riket han skapte, ble dog kortvarig.

Norske helgener

Den katolske tradisjon har tusenvis av helgener, og det finnes 7 "norske":

  1. Den hellige Olav
  2. Den hellige Sunniva
  3. Den hellige Hallvard
  4. Den hellige Eystein av Nidaros
  5. Den hellige Magnus Orknøyjarl
  6. Den hellige Torfinn av Hamar
  7. Den hellige Ragnvald Orknøyjarl

I tillegg kommer Håkon V, som ifølge senere års forskning ble regnet som hellig inntil Reformasjonen. Han var ikke formelt helligkåret, men skikken i den katolske kirke er at dersom det finnes en gammel helgenkult kan en person æres som helgen også uten dette. I de senere år har han derfor blitt tatt med i liturgien når det feires katolsk messe i Akershus slottskirke, der han har ligget begravet i krypten siden 1982.

Eksterne lenker