Hans Ditlev Franciscus von Linstow

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Ditlev Franciscus von Linstow Maleri av Carl Peter Lehmann

Hans Ditlev Franciscus (Frants) von Linstow (født 1787 i Danmark, død 1851) var arkitekt.

Utdanning

Han studerte tegning og maling ved Kunstakademiet i København, samtidig med at han også studerte jus. Studiene i København ble avsluttet i 1812 og da reiste han til Kongsberg der han i årene 1812-1814 var elev ved Bergakademiet. Han avsluttet ikke ingeniøroffiserutdannelsen, men studerte i stedet arkitektur ved siden av. Han arbeidet fra 1814 ved Christian Fredriks hoff og i tiden [1815-1818 var han regimentskvartermester og auditør ved det Akerhusiske ridende Jægerkors. I tiden fram til 1820 var han brigadeauditør i kavaleriet og garnisonsauditør i Christiania.

Linstow ga undervisning, først i gipsklassen, og i årene 1822-1840 i bygningslære ved Den kongelige Tegneskole i Christiania.

Oppdrag

I 1823 fikk han oppdraget med å tegne Det Kongelige Slott i Oslo og var med på å utforme Slottsparken, herunder tegnet han Gardens vaktstue. Han hjalp også vennen Henrik Wergeland med byggingen av Grotten.

Slottet ble bygget et stykke fra selve bybebyggelsen og Linstow la i 1838 fram plan for å knytte dette nærmere sammen med selve byen, noe som resulterte den senere Karl Johansgate. Linstow så for seg bebyggelse med offentlige bygg på begge sider av gaten som først fikk navnet Slottsveien og at det var i denne mot Egertorget at byens tyngdepunkt skulle ligge.

Linstow utarbeidet også i årene 1828-1831 mønstertegninger for norske kirker og rundt 80 kirker landet rundt ble oppført med utgangspunkt i disse tegningene; samt tilsvarende mønstertegninger for prestegårder.

Eksterne lenker