Gustav Adolph Lammers

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Gustav Adolph Lammers (født 1802, død 1878) var en norsk prest som startet landets første indremisjonsforening og arkitekt som hovedsakelig tegnet kirker.

Liv og virke

Lammers var rundt 1820 elev hos H. Linstow ved Den kongelige Tegneskole i Christiania. Dette kombinerte Lammers med studier innen teologi. Han var prest i Hospitalskirken i Trondheim fra 1827 til 1835 hvorpå han ble utnevnt til sogneprest i Bamble.

I perioden 1839 til 1844 var Lammers stortingsrepresentant for Bratsbergs amt (Telemark). Lammers fikk ført opp, og var selv arkitekten bak en ny kirke i Bamle i 1845. Kirken ble reist som en enkel nygotisk bygning, og Lammers malte også korbildene. Han var også arkitekten bak den senklassisistiske Hisøy kirke ved Arendal (1849), og et bedehus i Skien (1850).

Lammers stiftet Norges første indremisjonsforening i Skien i 1853. Han ble sogneprest i Skien, men i 1856 meldte Lammers seg ut av statskirken. Han stiftet da frikirken «Den frie apostolisk-christelige Menighed». Andreas Hauge, sønnen til den mer kjente Hans Nielsen Hauge, tok da over som sogneprest i Skien.

Lammers hadde et kort opphold i frikirken, og vendte tilbake til statskirken i 1860. Tegneferdigheter og kunstneriske interesser fikk mer plass i Lammers liv etter dette.

Eksterne lenker

Artemisia