Guds Mor Hodegetria

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Mariaikon fra Katarina-klosteret

Guds Mor Hodegetria (gresk, Hodegeteria veiviser) understreker det formelle forholdet mellom Jesubarnet og hans mor. Maria holder sønnen sin på den venstre armen og viser til ham med sin høyre hånd.

Sitat Sannelig er det verdig å prise deg sæl, Gudføderske, du evig sæle og allreine og Mor til vår Gud: høgare æra enn kjerubar og uendelig meir herleg enn serafar, du som urøyrs fødde Guds Ord, sann Gudføderske deg høglovar vi Sitat
Johannes Crysostomos-liturgien

Mariamotivet er knyttet til kristen jul, men har også en selvsagt plass i ikonostasene i ortodokse kirker. Motivet kan ifølge tradisjonen føres tilbake til Lukas, og finnes i mange varianter. Her er Jesu blikk rettet mot tilskueren, mens det i andre varianter er rettet mot Maria. Marias hode er vendt mot Jesus, og hun peker også på ham ("den som peker på veien"). De greske bokstavene IC XC refererer til Jesus Kristus, og MP OY til Guds mor (mater theoy). Bokstavene i korsformen (Jesus fødes for å dø på korset) i Jesu glorie danner ordet "det som er" (jf 2 Mos 3, 14). Legg også merke til at Jesus er kledd i keiserlig drakt, og at han er fullt voksen, selv om han er barn - fordi han er preeksistens. Med sin høyre hånd velsigner Jesus, og i sin venstre holder han en bokrull.


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Guds Mor Hodegetria.